Skip to main content

Ο Εμπράρ, η αλάνα της Κασσάνδρου και το Μπελβεντέρε της Θεσσαλονίκης

Ολοκλήρωση του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους που σχεδίασε ο Ερνέστ Εμπράρ και σήμερα καταλήγει σε αλάνα προτείνει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους που σχεδίασε μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 ο Γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ερνέστ Εμπράρ επαναφέρει ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης που μαζί με τον Μπερνάρ Κουόμο σχεδίασαν την ανάπλαση της Νέας Παραλίας.

Ο Μνημειακός Άξονας της Αριστοτέλους σχεδιάστηκε από τον Εμπράρ για να γίνει το κέντρο της πόλης. Αν και το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως, διότι υπέστη πολλές μεταβολές μετά από πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών, ήταν μια μεγάλη βελτίωση στην προγενέστερη οικιστική κατάσταση της πόλης και της έδωσε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη. Το σχέδιο του Εμπράρ στο τμήμα Αγίου Δημητρίου-Κασσάνδρου είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, σύμφωνο με τις τάσεις της εποχής στην Ευρώπη, με τον Άξονα να καταλήγει σε ένα επιβλητικό μνημείο, που δεσπόζει στην πόλη πάνω από την οδό Κασσάνδρου το οποίο ονομάζει Ναό της Νίκης (ή της Ειρήνης όπως φαίνεται στο σχέδιο-πρόσοψη) με μια αμφιθεατρική διαμόρφωση.

Το σχέδιο του Εμπράρ για τη διαμόρφωση της Αγίου Δημητρίου και της Κασσάνδρου. Σχέδιο από το λεύκωμα του Βασίλη Κολώνα Θεσσαλονίκη 1912-2012 Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας

Το σχέδιο Εμπράρ για το Δικαστικό Μέγαρο στη σημερινή Πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Στο βάθος το μνημείο που δεσπόζει πάνω από την Κασσάνδρου. Σχέδιο από το λεύκωμα του Βασίλη Κολώνα Θεσσαλονίκη 1912-2012 Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας

 

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ για την περιοχή έμεινε στα χαρτιά, μία περιγραφή της θαυμαστής πόλης που οραματίστηκε, της πόλης που θα μπορούσε να γεννηθεί μέσα από τις στάχτες. Στη θέση των κήπων και των μνημείων πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου σήμερα υπάρχει μία αλάνα, που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και οι πολυκατοικίες της πολύβοης Κασσάνδρου. Παράλληλα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Νικηφορίδης, «ο Εμπράρ τιμήθηκε με την ονομασία ενός ιδιωτικού δρόμου, άρα σαν να μην υπάρχει, στην περιοχή Άνω Λαδάδικα».

Ο κ.Νικηφορίδης προτείνει τη δημιουργία μίας πλατείας με πανοραμική θέα πάνω από τον Άγιο Δημήτριο, ένα Μπελβεντέρε όπου απολήγει νοητά η οδός Αριστοτέλους για να ολοκληρωθεί ο Άξονας, να αναβαθμιστεί μια παραμελημένη γειτονιά και να τιμηθεί ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε στη Voria.gr ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, για την ανάπλαση της εν λόγω περιοχής κατατέθηκαν προτάσεις στο πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που διοργανώθηκε το 2012 και μάλιστα βραβεύθηκε η πρόταση που υπέβαλαν οι Μιχάλης Κανταρτζής και Πηνελόπη Κουγιανού.

Πρόταση για την περιοχή κατέθεσε στον εν λόγω διαγωνισμό και το γραφείο Nikiforidis Cuomo Architects με βασικό χαρακτηριστικό τις εξέδρες που προσφέρουν πανοραμική θέα και συνυπάρχουν με τις αρχαιότητες. Στα σημεία που δεν υπάρχει θέα προτείνεται η δημιουργία χώρων πρασίνου, που σήμερα απουσιάζουν εντελώς από τη γειτονιά ανάμεσα στις οδούς Κασσάνδρου και Ολυμπιάδας.

 

Η πρόταση του Nikiforidis Cuomo Architects

 

Οι εξέδρες προσφέρουν πανοραμική θέα και συνυπάρχουν με τις αρχαιότητες

Η πρόταση που βραβεύθηκε στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών των Μιχάλη Κανταρτζή και Πηνελόπη Κουγιανού