Skip to main content

Πώς μπορούμε να οχυρώσουμε τον εγκέφαλό μας απέναντι στην άνοια

Οδηγίες για το τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και να τον οχυρώσουμε απέναντι στην άνοια.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση άνοιας στην τρίτη ηλικία, με το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας, όπως μεταδίδει το vita.gr. Κάνοντας τώρα τα παρακάτω οκτώ βήματα, θα μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα στο μέλλον.

Ασκούμαστε


Η άσκηση συμβάλλει στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να εμφανίσουμε άνοια. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, απαιτείται τουλάχιστον μέτριας έντασης άσκηση, από μισή ώρα επί πέντε φορές την εβδομάδα. Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό, αρκεί να σας κάνει να λαχανιάζετε, να ιδρώνετε ελαφρώς και να αυξάνει τους παλμούς σας.

Κόβουμε το κάπνισμα

Τα οφέλη της διακοπής αυτής της πραγματικά κακής συνήθειας είναι πολύπλευρα. Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας είναι μόνο ένα από αυτά.

Τρεφόμαστε ισορροπημένα


Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, χωρίς να παραλείπουμε τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Τα λιπαρά ψάρια που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της εγκεφαλικής μας δραστηριότητες.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ


Φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 4 ή 5 ποτήρια κρασί ή από ένα – δύο ποτά ανά εβδομάδα – ιδανικά λιγότερο.

Κρατήστε το μυαλό σας ενεργό


Προσπαθήστε να μην σταματήσετε να καταπιάνεστε με νέες δραστηριότητες όσο μεγαλώνετε. Μια νέα γλώσσα, η ανάγνωση βιβλίων, ακόμη και ένα παζλ ή μια παρτίδα χαρτιά σε τακτά χρονικά διαστήματα “προπονεί” το μυαλό σας και το κρατά νέο.

Μην απομονώνεστε

Ακόμη και αν δεν είμαστε πάντα σε θέση να συναντήσουμε από κοντά τα αγαπημένα μας πρόσωπα, διατηρώντας την επαφή μας μαζί τους εξασφαλίζουμε ότι το μυαλό μας παραμένει δραστήριο, αλλά και νικάμε την κατάθλιψη.

Μένουμε υγιείς


Κάνουμε τακτικές εξετάσεις και ρωτάμε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε σύμπτωμα μας προβληματίζει.