Skip to main content

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους γονείς σας

Η Έλενα Πασχαλέρη απαντά στα πιο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το πώς πρέπει να γίνει η επιλογή μίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν όταν κάποιος αποφασίσει να επιλέξει για τον γονιό του μία σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Είναι η σωστή επιλογή;», «Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι έφτασε η ώρα επιλογής μιας Μονάδας;» και «Πώς να επιλέξω μια καλή Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων;» αποτελούν τρία από τα πιο βασικά. Η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και μέλος της διοίκησης του ιδιωτικού κέντρου «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, Έλενα Πασχαλέρη, δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που αφορούν μία τόσο σημαντική επιλογή για τους γονείς ή άλλους ηλικιωμένους συγγενείς μας.

«Η απόφαση να ζει μόνιμα ο πατέρας μου σε μια Μονάδα Φροντίδας με προβληματίζει. Διερωτώμαι αν είναι η σωστή επιλογή»

Επιχειρώντας να περιγράψουμε την ελληνική οικογένεια θα λέγαμε ότι εξακολουθεί να διατηρεί τη φυσιογνωμία της εκτεταμένης οικογένειας, ακόμη κι αν ζει κατά το πλείστον σε αστικό περιβάλλον. Τα παιδιά, ψυχικά και γεωγραφικά δεν απομακρύνονται από τους γονείς με αποτέλεσμα οι αξίες να διατηρούνται. Παρότι το πατριαρχικό μοντέλο δε λειτουργεί πλέον, οι υποχρεώσεις των παιδιών παραμένουν σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι η νέα γενιά ελλήνων αισθάνεται ακόμη έντονα την ηθική υποχρέωση να «κοιτάξει» τους ηλικιωμένους γονείς. Η κοινωνική αυτή συμπεριφορά προσωπικά με χαροποιεί, την ενθαρρύνω και ελπίζω να κληροδοτηθεί και σε επόμενες γενιές. Το πρόβλημα ωστόσο ξεκινά, όταν τα πλήρως απασχολούμενα ενήλικα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν κατ’οίκον απαιτητικά θέματα υγείας και διημέρευσης των παππούδων. Βλέπουμε στην πράξη ότι η παραμονή στο σπίτι και η ανάληψη της ευθύνης από τα παιδιά, παρότι υποδηλώνει αγάπη και αυτοθυσία, μπορεί τελικά να είναι επιβλαβής.

«Μπορεί ένα εξειδικευμένο κέντρο για την Τρίτη Ηλικία να βοηθήσει ουσιαστικά στη φροντίδα των ηλικιωμένων;»

Οι σύγχρονες ιδιωτικές δομές φροντίδας παρέχουν υπηρεσίες 24 ώρες την ημέρα και αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της κάθε περίπτωσης με τις δικές της ειδικές απαιτήσεις. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι καθημερινά προλαμβάνονται επείγουσες καταστάσεις υγείας. Οι έμπειροι Υγειονομικοί και Φροντιστές περιπολούν αδιάκοπα τους διαμένοντες και μπορούν να διακρίνουν εγκαίρως τα προειδοποιητικά συμπτώματα, να προλάβουν πιθανή επιδείνωση της υγείας τους, ακόμη και να σώσουν τη ζωή τους. Επιπρόσθετα, η συντονισμένη συνεργασία σχετικών ειδικοτήτων είναι οικονομικά και πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε μια συμβατική κατοικία. Στις οργανωμένες δομές τον γονιό σας θα αναλάβει ομάδα Ιατρών και Νοσηλευτών, ενώ θα συνδράμει στη φροντίδα του Ψυχολόγος, Διαιτολόγος και Φυσικοθεραπευτής.

«Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι έφτασε η ώρα επιλογής μιας Μονάδας Φροντίδας για τη μητέρα μου;»

Όταν ο αγαπημένος σας συγγενής δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί χρειάζεται υποβοηθούμενη διαβίωση σε μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα ενδεικτικά σημάδια μπορεί να είναι:

-χρειάζεται βοήθεια να φάει, να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, να σταθεί, να περπατήσει, να ξαπλώσει, να φροντίσει την ατομική του υγιεινή.

-δεν θυμάται πλέον να φάει, να κάνει μπάνιο, ή άλλες καθημερινές τελετουργίες.

-είναι συχνά μπερδεμένος και ξεχνάει, ακόμη και σε οικείες συνθήκες.

-έχει προβεί σε επικίνδυνες πράξεις για τον εαυτό του ή άλλους, λόγω σύγχυσης.

«Πώς να επιλέξω μια καλή Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων για τον γονιό μου. Τί θα με συμβουλεύατε να προσέξω;»

Η φήμη και πελατεία κάθε δομής επιβεβαιώνει το έργο της. Στην Ελλάδα λειτουργούν εξαιρετικές ιδιωτικές δομές φροντίδας, οι οποίες τόσο στο ιατρικό όσο και στο ξενοδοχειακό κομμάτι προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Μπορώ να σας περιγράψω πώς ενήλικα παιδιά επέλεξαν το κέντρο ΦΡΟΝΤΙΖΩ το οποίο εκπροσωπώ, για τη μόνιμη διαβίωση των γονιών τους, ή άλλων συγγενών. Ακολούθησαν τα παρακάτω βήματα: ξεκίνησαν από την επίσημη ιστοσελίδα www.frontizw.gr και προγραμμάτισαν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας τη δια ζώσης ξενάγησή τους. Τους δόθηκε έτσι η ευκαιρία να αξιολογήσουν το ανθρώπινο στοιχείο πρωτίστως. Συνομίλησαν με τους υπεύθυνους υποδοχής και έθεσαν τις ερωτήσεις τους. Στη ροή της συνομιλίας, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των πελατών μας, αισθάνθηκαν ασφάλεια και ποιότητα. Μέλη του Ιατρικού προσωπικού έλαβαν στη συνέχεια ένα πρώτο ιστορικό του ηλικιωμένου. Έγινε σαφές ότι θα αντιμετωπιστεί εξειδικευμένα, προτάσσοντας τις δικές του ανάγκες σε επίπεδο σωματικό, αλλά και ψυχικό. Επιπλέον, τα ενημερωτικά έντυπα που είχαν στη διάθεσή τους και περιγράφουν αναλυτικά τις υπηρεσίες και τα εσωτερικά προγράμματα της μονάδας, επέδειξαν οργάνωση και επαγγελματισμό. Η υποδειγματική καθαριότητα και η υγιεινή αποτέλεσαν επίσης σημεία στα οποία στάθηκαν και εκτιμούν καθημερινά. Θυμηθείτε ότι οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Το ένστικτό σας θα σας καταδείξει το περιβάλλον που θα επιλέξετε ως το νέο σπίτι του γονιού σας. Προσωπικά σας προσκαλώ, να σας συστήσω στην ομάδα των θεραπευτών που απαρτίζουν τη σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και να συζητήσουμε υπεύθυνα για τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση.