Skip to main content

Πώς να αποκρυπτογραφήσετε τις κινήσεις στη σκακιέρα του Κυπριακού

Αν δείτε να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα, υπό τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, τότε «κάτι» έχει βρεθεί στο οικόπεδο 10.

Σκοπίμως ο «Τειρεσίας» άφησε ικανό χρόνο να μεσολαβήσει από τις ανακοινώσεις στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 10 μέχρι σήμερα για να αποτιμήσει τα ευρήματα. Όχι τόσο από οικονομικής απόψεως, αλλά κυρίως από πολιτικής ή για να είμαστε πιο ακριβείς από γεωπολιτικής. Κι αυτό γιατί ό,τι βρέθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο του νησιού σταδιακά θα οδηγήσει και στη λύση του προβλήματος της διχοτόμησης του που προκλήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Λοιπόν, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο «Τειρεσίας» με ασφάλεια είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς βρέθηκε στο «10», θα αποτελέσουν οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα προσεχώς αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού. Αν δείτε να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα, υπό τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, τότε να είστε σίγουροι ότι «κάτι» έχει βρεθεί όντως. Αν δείτε οι διεργασίες αυτές να αρχίσουν να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς – όπως αυτούς, για παράδειγμα, που είδαμε στην περίπτωση του σκοπιανού – τότε να είστε σίγουροι ότι έχει βρεθεί «κάτι μεγάλο». Αντιθέτως, αν διαπιστώσετε ότι ο διεθνής παράγων συνεχίζει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις λύσεις που πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό «να σηκώνουν ακόμα πολύ συζήτηση», τότε στο «10» γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα.

Θα μου πείτε: Πώς θα τα καταλάβουμε όλα τα παραπάνω; Είναι απλό: Στην επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, αν οι δύο άντρες διαπιστώσουν ότι «υπάρχει έδαφος προσέγγισης» και «θα πρέπει να αξιοποιηθεί», τότε στο «10» το αέριο περισσεύει. Αν όμως μετά το τέλος της συνάντησης, συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, όπως κάνουν όλα τα τελευταία χρόνια, τότε κρατήστε μικρό καλάθι για το «10». Κι αν νομίζετε ότι η προσέγγιση είναι απλοϊκή, τότε, μετά λύπης μας θα σας πούμε ότι απλοϊκοί είναι κι εκείνοι που κάνουν τις διαπραγματεύσεις. Οπερ σημαίνει ότι και τα κίνητρα τους είναι απλοϊκά: Υπάρχει αέριο; Τα πράγματα θα τρέξουν. Δεν υπάρχει; Θα μείνουν ως έχουν. Όλα τα υπόλοιπα – να είστε σίγουροι – είναι για να δικαιολογούνται συναντήσεις, μετακινήσεις, μυστικοπάθεια και καριέρες. Τόσο απλά.