Skip to main content

Πώς να προστατευτείτε από τη φωτογήρανση με τις κατάλληλες τροφές

Καλό το αντηλιακό, αλλά μάλλον λίγο, λένε οι ειδικοί και συστήνουν: Φάτε το καλοκαίρι με το κουτάλι! Δείτε σε τι συμπεράσματα καταλήγουν μελέτες.

To ελληνικό καλοκαίρι είναι γεμάτο ήλιο και θάλασσα, αλλά ειδικά ο ήλιος χρειάζεται προσέγγιση με μέτρο, με γνώση και σεβασμό στη δύναμή του. Ειδάλλως, η θετική του επίδραση στη διάθεσή μας, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας.

Εκτός από ένα πρόσκαιρο ηλιακό έγκαυμα, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδ η ακτινοβολία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φωτογήρανση, δηλαδή μια σταδιακή φθορά του δέρματος με αποτελέσματα τόσο αισθητικά (ρυτίδες, κηλίδες γήρανσης και χαλάρωση της επιδερμίδας) όσο και λειτουργικά, όπως καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος έως και μεταλλάξεις στο DNA. Και μπορεί μέχρι σήμερα να νιώθατε ασφαλείς απλώνοντας γενναίες στρώσεις αντηλιακού κάθε φορά που κυκλοφορούσατε ανέμελες στον καλοκαιρινό ήλιο, αλλά αυτό που δεν γνωρίζατε είναι ότι ειδικά η UVΑ ακτινοβολία καταφέρνει να βρει εισόδους στο σώμα, μειώνοντας τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες και προκαλώντας βλάβες στα κυτταρικά στοιχεία -βλέπε καρκίνος.

Όπως λένε οι μελέτες, η χρήση αντηλιακού είναι μια πολύ καλή ασπίδα προστασίας. Αλλά χωρίς ένα καλά οχυρωμένο οργανισμό, καμία ασπίδα δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν τις επιθετικές διαθέσεις του ήλιου. Και οι πηγές μια τέτοιας γερής άμυνας, βρίσκεται στις τροφές που καταναλώνετε, σύμφωνα με το clickatlife.gr.

Εκατοντάδες επίσημες μελέτες in vitro και in vivo, καταλήγουν στα εξής:

- Γενικότερα, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα έχει επίσης μακροπρόθεσμες προστατευτικές ιδιότητες από την ηλιακή ακτινοβολία, με τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια να βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών σας.

- Οι προανθοκυανιδίνες που περιέχονται στοκόκκινο σταφύλι έχουν αντιοξειδωτική δύναμη 20 φορές μεγαλύτερη από τη βιταμίνη Ε και 50 φορές μεγαλύτερη από τη βιταμίνη C.

- Η κουρκουμίνη προστατεύει το δέρμα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τη φλεγμονή, μέσω της αναστολής του πυρηνικού παράγοντα kappa B(ΝF- kappa B), ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει συνδεθεί και με την ανάπτυξη καρκίνου.

- Οι ισοφλαβόνες σόγιας έχουν δράση κατά της φωτογήρανσης αναστέλλοντας την απόπτωση και φλεγμονή των κυττάρων, που είναι συνέπεια της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία.

- Ο συνδυασμός της βιταμίνης C με λυκοπένιο, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά βοηθά το σώμα να αφομοιώσει περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά, μεγιστοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού στην UV ακτινοβολία. Γι’ αυτό, εμπλουτίστε το καλοκαιρινό σας διαιτολόγιο με βιταμίνη C (πορτοκάλια, λεμόνια), λυκοπένιο (μαγειρεμένες-κυρίως- ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, βερίκοκα), καροτενοειδή (καρότα, γλυκοπατάτες, ραδίκια, σπανάκι, κολοκύθα, λάχανο, μπρόκολο, σέσκουλα, μαρούλι, βερίκοκα, νεκταρίνια, καρπούζι, πεπόνι), φλαβονοειδή (φασόλια, σταφύλια, κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα) και πολυφαινόλες (βατόμουρα, κρεμμύδια και πράσινο τσάι).

- Τέλος, το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ηλιακού εγκαύματος. Τρώτε τις τομάτες και τα προϊόντα ντομάτας με τη φλούδα και με ελαιόλαδο, γιατί έτσι αυξάνεται η απορρόφηση του λυκοπενίου. Επίσης, το λυκοπένιο μεταφέρεται ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος, έχει δηλαδή καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, όταν προέρχεται από μαγειρεμένη ή επεξεργασμένη ντομάτα (π.χ. ντοματοχυμούς).