Skip to main content

Πώς ο κορωνοϊός έβαλε εμπόδια στο μετρό Θεσσαλονίκης

Οι συζητήσεις στη σύσκεψη για το μετρό Θεσσαλονίκης, οι εκκρεμότητες λόγω... κορωνοϊού και η συνάντηση Καραμανλή - Δαρδαμανέλλη.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το έργο του μετρό είναι το ζήτημα το οποίο απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την κυβέρνηση όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη. Απόδειξη ότι η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην πόλη αναλώθηκε κυρίως στο θέμα αυτό. Ο υπουργός ξεκίνησε αρχικά από τα γραφεία της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους επιτελείς της εταιρείας στην οποία εξετάστηκε η πρόοδος των εργασιών.

Εκτός του υπουργού στη σύσκεψη μετείχαν ελάχιστοι ακόμη, καθώς είχε δοθεί εντολή να τηρηθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Ομοτράπεζοι του Καραμανλή ήταν ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος, ο διευθύνων σύμβουλος της ίδιας εταιρείας Νίκος Κουρέτας και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Όπως, μάλιστα, πληροφορούμαι, οι συσκεπτόμενοι φορούσαν και μάσκες, ενώ πάνω στο τραπέζι, δίπλα στον καφέ και στα κουλουράκια υπήρχαν και αντισηπτικά.

Σε διάφορες φάσεις της σύσκεψης συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, διευθυντής έργου του μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και εκπρόσωπος του αναδόχου. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου τον οποίο επισκέφθηκε στη συνέχεια ο υπουργός. Οι ιθύνοντες της Αττικό Μετρό παρουσίασαν στον υπουργό και στον γενικό γραμματέα την πρόοδο του έργου, καθώς και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο υπόλοιπο κομμάτι, πλην Βενιζέλου.

Ορισμένες από τις εκκρεμότητες συνδέονται και με τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, κάποια δοκιμαστικά τα οποία επρόκειτο να γίνουν στους συρμούς, εντός του τερματικού της Πυλαίας δεν έγιναν, καθώς οι ιταλοί οι οποίοι θα τα έτρεχαν παραμένου εγκλωβισμένοι στη χώρα τους εδώ και περίπου τρεις μήνες. Επίσης, κάποια υλικά επίστρωσης δαπέδου τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν σε σταθμούς της Καλαμαριάς, προερχόμενα από την Κίνα, επίσης δεν έχουν φτάσει, εξ αιτίας της πανδημίας.

Μιας και ο λόγος περί Καλαμαριάς να πω ότι στο σταθμό της Νομαρχίας περίμενε τον Καραμανλή και ο δήμαρχος της περιοχής. Ο Γιάννης Δαρδαμανέλλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών σε αυτό το κομμάτι του έργου. Δεν ξέρω, μόνον, εάν πρόλαβε να του θέσει το άλλο καυτό θέμα του δήμου του, που είναι η διάνοιξη της οδού Πόντου.