Skip to main content

Πώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία

Φόβοι για «λανθασμένη αντίδραση της ΕΚΤ» και αντιμετώπιση του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού με συσταλτική πολιτική που οδηγεί σε περικοπές

Tο μεγαλύτερο ποσοστό -των τελευταίων 70 ετών- σε πληθωρισμό βιώνει η Γερμανία, η οικονομία της οποίας είναι η πρώτη και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Έτσι με τον πληθωρισμό σε διψήφιο νούμερο -10%- οι τριγμοί έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητοί στην καθημερινότητα των Γερμανών πολιτών, καθώς οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα βρίσκονται διαρκώς σε ανοδική πορεία, σε ποσοστά 43,9% και 18,7% αντίστοιχα.

Όπως δημοσιεύτηκε στη Deutsche Welle, σύμφωνα με έρευνα του ασφαλιστικού φορέα R+V που παρουσιάστηκε εντός του Οκτωβρίου, το αυξημένο κόστος ζωής είναι αυτή τη στιγμή «ο μεγαλύτερος φόβος» των Γερμανών για τον χειμώνα, μεγαλύτερος ακόμη και από τον κίνδυνο εμπλοκής σε πολεμική σύρραξη μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Το 67% των ερωτηθέντων εκφράζει την ανησυχία του για τις τιμές που συνεχώς ανεβαίνουν (ποσοστό αυξημένο κατά 17% σε σχέση με αντίστοιχη περσινή έρευνα), το 58% εκτιμά ότι τα ενοίκια είναι πλέον απλησίαστα, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 51% δηλώνει ότι φοβάται τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μία κρίση χρέους στην ΕΕ.

«Είναι πολύ δύσκολο (σ.σ. ο διψήφιος πληθωρισμός) ειδικά για μια οικονομία όπως της Γερμανίας που είχε αντιστάσεις στις πληθωριστικές πιέσεις» είπε στη Voria.gr ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Τόσο η Γερμανία όπως κι άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα βιώνουν έναν αυξανόμενο πληθωρισμό ο οποίος, όπως εξήγησε ο καθηγητής Οικονομικών, δεν αποτελεί νομισματικό φαινόμενο αλλά «προκύπτει από πραγματικές συνθήκες».

«Οι λόγοι που παρουσιάζεται αυτός ο πληθωρισμός είναι, πρώτον, πραγματικές συνθήκες που δυσκολεύουν το κόστος και, δεύτερον, ολιγοπωλιακές δομές στις αγορές οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αύξηση στο τελικό κόστος -πχ μεταφορικό κόστος, ενέργεια, παραγωγή κλπ- καθώς τα ολιγοπώλια ελέγχουν τις τιμές στην αγορά και δημιουργούν με την ευκαιρία των αρχικών αυξήσεων περαιτέρω τιμολογιακές επιβαρύνσεις. Άρα ο πληθωρισμός που βιώνουμε είναι απόρροια πραγματικών δυσχερειών και πολλαπλασιάζεται λόγω της ολιγοπωλιακής δομής της αγοράς», τόνισε.

Η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού ως νομισματικό φαινόμενο και του τωρινού πληθωρισμού είναι τεράστια και ο μεν πρώτος, όπως είπε ο κ. Ζαρωτιάδης, προκύπτει επειδή η οικονομία «ανεβάζει στροφές και βρίσκεται σε ανάπτυξη» ενώ ο τωρινός είναι «εξωγενής που ενισχύεται από τα ολιγοπώλια» προκαλώντας ύφεση.

«Όταν αυτός ο πληθωρισμός έρχεται και συναντά το ήδη εξασθενημένο εισόδημα των ανθρώπων δημιουργεί μια μεγάλη πίεση στη ζήτηση. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι παραγγελίες να μειώνονται οι αγορές κ.λπ. το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην ύφεση για αυτό λέμε ότι οι συνθήκες αυτές είναι επικίνδυνες για να προκαλέσουν τον λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό» είπε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαρωτιάδης, η Γερμανία δεν έχει να αντιμετωπίσει τόσο πολύ την εξασθένηση της εσωτερικής ζήτησης όσο τη μείωση της ζήτησης των προϊόντων που εξάγει σε άλλες χώρες καθώς η οικονομία της είναι «μια εξωστρεφής αναπτυγμένη οικονομία».

Πόσο μπορεί όμως η Ελλάδα να επηρεαστεί από την ύφεση και τον στάσιμο πληθωρισμό της Γερμανίας; Ο κ. Ζαρωτιάδης εκτιμά ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί εάν η ΕΚΤ και η Ευρωζώνη προβεί σε μια «λανθασμένη αντίδραση κι αντί να βγει τολμηρά και να αυξήσει τα εισοδήματα των ανθρώπων πάει τελικά σε μια συσταλτική πολιτική που προβλέπει μείωση δαπανών, έργων κ.λπ.

«Όμως αυτή η πολιτική μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του στασιμοπληθωρισμού. Είναι μια παγίδα αυτή με την πιθανή συντηρητική φοβική αντίδραση της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη. Αυτός είναι κίνδυνος για την Ελλάδα γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα μας συμπαρασύρει κι εμάς στη δίνη μιας συσταλτικής περιοριστικής πολιτικής» είπε προσθέτοντας ότι «περαιτέρω όλα αυτά δυσχεραίνουν τις συνθήκες στη διεθνή χρηματαγορά που σημαίνει ότι γενικότερα αυξάνουν το χρηματοπιστωτικό κόστος, δυσκολεύουν την ανεύρεση χρήματος κ.ά. κι αυτό εμείς θα το υποστούμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να προβαίνουμε σε δανειολήψεις».