Skip to main content

Γιατί οι Βούλγαροι είναι αντίθετοι στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Ο ευρωβουλευτής Ανγκέλ Τζαμπάσκι, από το κόμμα του βουλγαρικού VMRO, δήλωσε ότι για τη Βουλγαρία ήταν καλύτερο το όνομα "Νόβα Μακεντόνιγια".

Στενούς δεσμούς με το αμερικανοτουρκικό εμπόριο όπλων, αλλά και την πρόσφατη τουρκική στρατιωτική ιστορία, έχει ο εκτελών χρέη Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, που ορίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ να αντικαταστήσει άμεσα τον Τζιμ Μάτις, δημοσιεύει το Liberal.

Αλλοδαποί με βαρύ ποινικό μητρώο, διασυνδέσεις με καρτέλ ναρκωτικών, λαθρεμπόρους τσιγάρων και χονδρέμπορους μαϊμού επώνυμων προϊόντων, κρύβονται πίσω από τη "συμμορία της ΑΣΟΕΕ". Της οργάνωσης που με αρχηγούς δυο αλλοδαπούς από το Μπαγκλαντές και τη Σενεγάλη.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε μερικές δεκάδες εγκληματίες, από αυτούς που προστατεύει ο "προοδευτικός" κόσμος. Και πώς τους προστατεύει η "προοδευτική" Αριστερά; Με το να επιτρέπει την ύπαρξη Ασύλου εγκληματιών στα Πανεπιστήμια.

Όλα τα μέλη της συμμορίας, αλλοδαποί κυρίως, δραστηριοποιούνταν εμπρός στους πανεπιστημιακούς χώρους της Αθήνας. Και όταν αντιλαμβάνονταν κίνδυνο σύλληψης -με 6 ή 9 τσιλιαδόρους- κρύβονταν ασφαλείς στα πανεπιστημιακά κτήρια. Αυτήν την Ελλάδα έφτιαξαν οι "προοδευτικοί".

Μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιμούμαστε ήσυχοι, για άλλο ένα χρόνο. Το εγγυώνται οι ήρωες Αλβανοί ναυτικοί και το επιβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, η οποία δήλωσε:

«Συμπληρώσαμε, ήδη, δύο χρόνια από την έναρξη της αποστολής αυτής [σ.σ. στο Αιγαίο], η οποία δεν είναι εύκολη και η παρουσία μας εκτιμάται ιδιαίτερα από τους συμμάχους. Οι ναυτικοί μας επιστρέφουν ως ήρωες και σώζουν χιλιάδες ζωές από ανασφαλή πλοιάρια στη θάλασσα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αποστολή και το επόμενο έτος μαζί με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, δήλωσε: «Η ταχύτητα με την οποία η [βουλγαρική] κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την πΓΔΜ χωρίς να μιλήσει με την Ελλάδα και χωρίς εσωτερική συναίνεση, ήταν ουσιαστικά για τη φήμη (δόξα)». Πρόσθεσε ότι ως πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνεί με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία".

Οι Βούλγαροι δεν θέλουν γεωγραφικό προσδιορισμό για τα Σκόπια, για να μη υπάρξει αλυτρωτική διάθεση και για "Ανατολική Μακεδονία" ["Μακεδονία του Πιρίν"]. Ήθελαν το όνομα "Νέα Μακεδονία", το οποίο είχε αποκρούσει η Ελλάδα, επειδή θα φαινόταν ότι τα Σκόπια είναι συνέχεια της Αρχαίας Μακεδονίας. Τελικά, βέβαια, μ’ αυτά που υπέγραψαν Κοτζιάς-Τσίπρας, οι Σκοπιανοί τα πήραν όλα, περισσότερα κι από ό,τι ζητούσαν.

Ο ευρωβουλευτής Ανγκέλ Τζαμπάσκι, από το κόμμα του βουλγαρικού VMRO, δήλωσε ότι για τη Βουλγαρία ήταν καλύτερο το όνομα "Νόβα Μακεντόνιγια": «Δεν συμφωνούμε, απόλυτα, με την Ελλάδα για την ονομασία της "Μακεδονίας", για εμάς το καλύτερο όνομα θα ήταν "Νόβα Μακεντόνιγια". Οι Έλληνες, όμως, το απέκλεισαν γιατί έχουν πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να μιλούν βουλγαρικά». Η αιτιολογία φυσικά είναι ασυνάρτητη.

Είπε για την Ελληνική γλώσσα ο Will Durant (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia) «Το αλφάβητόν μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η γλώσσα μας βρίθει ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μιαν διεθνή γλώσσα δια των ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξις και η διαίρεσις εις παραγράφους... είναι ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι ελληνικά - το λυρικό, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι ελληνικές».

Φωτογραφία αρχείου