Skip to main content

Γιατί δεν συνδέεται η «τροπολογία Κουντουρά» με τον χρόνο των εκλογών

Είναι κοινό μυστικό ότι η τροπολογία κατατέθηκε για τη συμμετοχή της Έλ. Κουντουρά και ενδεχομένως και του Σπ. Δανέλλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η φωτογραφική τροπολογία η οποία αίρει το ασυμβίβαστο εν ενεργεία βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή αποτελεί άλλη μια χειροπιαστή απόδειξη της πολιτικής συναλλαγής η οποία συνομολογήθηκε προ διμήνου περίπου, μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των έξι «προθύμων» βουλευτών προκειμένου να διατηρηθεί η εύθραυστη και ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151. Διότι είναι κοινό μυστικό ότι η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή της Έλενας Κουντουρά και ενδεχομένως και του Σπύρου Δανέλλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν παρέμενε το ασυμβίβαστο οι δύο βουλευτές θα έπρεπε να παραιτηθούν και τη θέση τους θα καταλάμβαναν επιλαχόντες από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι αντιστοίχως, οι οποίοι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Πέρα όμως από την προφανή πολιτική συναλλαγή, το ερώτημα είναι εάν και με ποιο τρόπο συνδέεται αυτή η τροπολογία με το χρόνο των εθνικών εκλογών. Η απάντηση είναι πως η τροπολογία είναι άσχετη με τον χρόνο των εκλογών για τους εξής δύο λόγους:

1. Εάν η κ. Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης δεν καταφέρουν να εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο τότε θα παραμείνουν μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον Αλέξη Τσίπρα.

2. Εάν, ωστόσο, εκλεγούν τότε θα παραμείνουν για κάποιες εβδομάδες μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και κάποια στιγμή, περί τα τέλη Ιουνίου, θα παραιτηθούν ώστε να αναλάβουν καθήκοντα στο Στρασβούργο. Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανές ότι θα έχει ήδη μεριμνήσει να βρει δύο νέους «πρόθυμους» από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να καλύψει τα κενά των Κουντουρά και Δανέλλη∙ και «πρόθυμοι» υπάρχουν κι άλλοι γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν.

Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα βρεθούν αυτοί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα δεδηλωμένης καθώς έχει την ευχέρεια από την 1η Ιουλίου να θέσει σε λειτουργία τα θερινά τμήματα της Βουλής όπου με τις κατάλληλες διευθετήσεις θα μπορεί να διατηρεί την δεδηλωμένη.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές πάνε οπωσδήποτε για τον Οκτώβριο, όμως τυχόν επιτάχυνσή τους δεν συνδέεται με την επίμαχη τροπολογία.