Skip to main content

Πώς σχολιάζει ο Αλμούνια και οι Κοινοτικοί το προσχέδιο του 2010

Κρίσιμο το σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες - Ποιες είναι οι διαθέσεις των κοινοτικών μετά την κατάθεση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό.Το πρόγραμμα των συναντήσεων.
Το δεύτερο κι ενδεχομένως το δυσκολότερο από τα συμβούλια υπουργών στα οποία θα συμμετάσχει ως το τέλος του έτους θα είναι το σημερινό για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι στην Κομισιόν είναι δυσαρεστημένοι με το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 κι αυτό γιατί άλλα περίμεναν κι άλλα ... είδαν.

 Για παράδειγμα, εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις περί αύξησης των φόρων, όπως, για παράδειγμα, στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα, θα είναι μια ένεση για τα έσοδα, αλλά το όφελος θα περιορίζεται αποκλειστικά στο επόμενο έτος. Τι θα γίνει όμως το 2011, το 2012 αλλά και τα επόμενα χρόνια; Πειστικές απαντήσεις, επ΄ αυτού, δεν δίνονται στο προσχέδιο, εκτιμούν στις Βρυξέλλες, κι έχουν φροντίσει ήδη να ενημερώσουν σχετικά την Αθήνα.

Από την πλευρά του, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, θα επιχειρήσει να απαντήσει λέγοντας ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα πιο άμεσα προβλήματα, όπως αυτών των εσόδων, που καταρρέουν και μετά να ασχοληθούν με τις πιο δομικές λύσεις. Μένει να φανεί αν ο κ. Αλμούνια και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών θα πεισθούν.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin:


Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2009. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές είναι ότι η οικονομία της Ε.Ε., έχοντας γνωρίσει την πιο βαθιά, μακροχρόνια και εκτεταμένη ύφεση στην ιστορία της, έχει φθάσει πλέον σε σημείο καμπής. Τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε βελτίωση της οικονομικής και της χρηματοπιστωτικής κατάστασης, η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που ελήφθησαν.
 
Στρατηγικές εξόδου στον δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα

Δημοσιονομική στρατηγική εξόδου

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για τις εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (EFC), αναφορικά με τις δημοσιονομικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση.

Χρηματοπιστωτική στρατηγική εξόδου

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε  συζήτηση προσανατολισμού, σχετικά με τις στρατηγικές απόσυρσης των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι στρατηγικές αυτές πρέπει να είναι συνεκτικές και να βασίζονται στο στόχο για αποκατάσταση της λειτουργίας των οικονομιών της Ε.Ε., με βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


Στήριξη των ισοζυγίων πληρωμών

Η βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ουγγαρία, Ρουμανία και Λετονία για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών τους αποτελεί μέρος του διεθνούς πακέτου βοήθειας προς τις χώρες αυτές από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και της διμερούς στήριξης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έχοντας υπόψη την υφιστάμενη εμπειρία, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας στον τομέα αυτό.

ECOFIN

Στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις στρατηγικές απόσυρσης των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι στρατηγικές αυτές πρέπει να είναι συνεκτικές και να βασίζονται στο στόχο για αποκατάσταση της λειτουργίας των οικονομιών της Ε.Ε., με βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά, που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 29-30 Οκτωβρίου 2009

Στο Συμβούλιο ECOFIN στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής 29-30 Οκτωβρίου. Ειδικότερα:
α. Κλιματική αλλαγή
β. Οικονομική, χρηματοπιστωτική κατάσταση και απασχόληση

Συνέχεια της Συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών G20 6-7 Νοεμβρίου 2009

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN στις 20 Οκτωβρίου 2009, οι Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν επιστολή της Προεδρίας προς το Πρόεδρο της Ομάδας G20, στην οποία αναφέρονται οι προτεραιότητες της Ε.Ε., ενώ οι συζητήσεις ως προς το κείμενο των όρων αναφοράς συνεχίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (EFC) κατά τη συνεδρίαση στις 27-28 Οκτωβρίου, όπου και τελικώς συμφωνήθηκε.

Βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών

Το Συμβούλιο ECOFIN αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα επί του θέματος, βάσει της ανακοίνωσης της Ε. Ε. στις 14 Νοεμβρίου 2009, με τίτλο «Μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας», και της σχετικής Έκθεσης για τη βιωσιμότητα που εκδίδεται από την Ε. Ε. κάθε τρία χρόνια και στην οποία αξιολογείται η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, επί τη βάση αμετάβλητων πολιτικών.

Καλύτερη νομοθέτηση: Μείωση του διοικητικού φόρτου

Οι δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και της καλύτερης νομοθέτησης, εν γένει, αποτελούν βασικά συστατικά της Στρατηγικής της Λισαβόνας και παράγοντες επιτυχίας της Ενιαίας Αγοράς. Οι εν λόγω δράσεις εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, μη θίγοντας παράλληλα τα μέτρα για την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών αγορών.

Φορολογία

α. Πρόταση Οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στο φορολογικό τομέα
β. ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες
γ. Πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση των Οδηγιών 92/79/ΕΟΚ, 92/80/ΕΟΚ και 95/59/ΕΚ. αναφορικά με τη δομή και τους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ)  που επιβάλλονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΖΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, καθώς και την μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών). Είναι γεγονός ότι η δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών, αν και η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ορισμένες εξ αυτών, έχουν υιοθετήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ήδη από τα τέλη του 2008.