Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019
x

ΠΩΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέκρινε από την πρώτη στιγμή μαύρες τρύπες που έπρεπε να καλυφθούν, πριν το σχέδιο σταλεί στην ΕΕ.

Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ το υπουργείο Οικονομικών να στείλει στην Κομισιόν την πρόταση των ΤΧΣ και JP Morgan για τη μείωση των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του δημοσίου;

Σύμφωνα με μια εκδοχή επειδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέκρινε από την πρώτη στιγμή μαύρες τρύπες που έπρεπε να καλυφθούν, πριν το σχέδιο σταλεί στην ΕΕ. Και πράγματι η Κομισιόν, στην έκθεσή της, εκφράζει αντιρρήσεις για το σχέδιο διευθέτησης των κόκκινων δανείων, απευθύνοντας τη σχετική προειδοποίηση για την ανάγκη βιώσιμης λύσης.

Οι επιπτώσεις όμως αυτής της ιστορίας δεν σταματούν εδώ. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι το βασικό ανασχετικό για μια κανονική έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σημειώστε ωστόσο ότι αύριο, 1η Μαρτίου, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η Moody's την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία. Αν προβλέπει αναβάθμιση των προοπτικών της, τότε μπορεί και να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου από τη χώρα.

Αν πάντως είναι να γίνει η έκδοση, θα γίνει τώρα (μέσα στον Μάρτιο), αφού μετά ακολουθούν ευρωεκλογές και ασφαλώς οι συνθήκες στις αγορές, λόγω αυξημένης ρευστότητας, δεν θα ευνοούν. Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, αφού όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και «παίζουν».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ