Skip to main content

Ποιους ψήφισαν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι στην Α΄Θεσσαλονίκης

Μια αποτίμηση της χτεσινής σταυροδοσίας και μια ερμηνεία των τελικών αποτελεσμάτων και της προσπάθειας των υποψηφίων βουλευτών.

Στα γνώριμα πρόσωπα και στις «παραδοσιακές» υποψηφιότητες επένδυσαν αυτή τη φορά όσοι Θεσσαλονικείς επέλεξαν να ψηφίσουν στην Α' εκλογική περιφέρεια τη Νέα Δημοκρατία.

Παρά τη γενναία ανανέωση του ψηφοδελτίου, οι «σταθερές αξίες» είναι αυτές που επιβραβεύτηκαν, με αποτέλεσμα οι επτά βουλευτές που εξέλεξε το κόμμα στην Α' Θεσσαλονίκης να μην αποτελούν έκπληξη.

Πριν τις εκλογές ακόμη είχε διαφανεί πως η τριάδα των νυν βουλευτών (ο κ. Κώστας Καραμανλής ως πρώην πρωθυπουργός λαμβάνει όλες τις ψήφους του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια έτσι κι αλλιώς) θα εκλεγόταν άνετα. Όπως και έγινε.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του Κώστα Γκιουλέκα, η οποία ήταν αναμενόμενη, καθώς ο βουλευτής δεν υπέστη φθορά και διεύρυνε σημαντικά το ακροατήριό του (5.000 ψήφοι επιπροσθέτως από τον Ιανουάριο του 2015), αποδεικνύοντας ότι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ξέρει να κάνει εκλογές, διατηρεί εξαιρετικά μεγάλη βάση, την οποία μάλιστα μπορεί να αυξάνει με την πάροδο του χρόνου. Στην αύξηση των προτιμήσεων των πολιτών έπαιξε ρόλο και η κομματική θέση που έλαβε, μέσω της οποίας έκανε καίριες παρεμβάσεις και είχε την απαιτούμενη προβολή, ενώ με αιχμή το «μακεδονικό» είχε την ευκαιρία να «τραβήξει» έναν σημαντικό αριθμό από τους ψηφοφόρους που είτε επέστρεψαν στη ΝΔ, είτε επέλεξαν να την ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Πολύ σημαντική είναι η επιτυχία της Έλενας Ράπτη, η οποία έκανε μια περιεκτική και στοχευμένη καμπάνια, συσπειρώνοντας πρωτίστως τους προσωπικούς ψηφοφόρους της και δίνοντας ένταση στις τελευταίες δυο εβδομάδες στην προβολή των θέσεών της με συγκεκριμένα μηνύματα, αλλά και «οργώνοντας», με σύστημα τις γειτονιές της Α' Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα, να βγει δεύτερη και να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της στο κόμμα. Ενδεικτικό της επιτυχίας της είναι το γεγονός ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2015 είχε πάρει 26.000 ψήφους, χτες ξεπέρασε τις 32.000... Η κ. Ράπτη είναι εμφανώς ισχυροποιημένη κομματικά και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, είχε ισχυρά ερείσματα και τα ισχυροποίησε περαιτέρω και πλέον αποτελεί έναν από τους σημαντικούς «γαλάζιους» πόλους της Θεσσαλονίκης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης μπορεί να έχασε τη δεύτερη θέση, όμως κι αυτός κατόρθωσε να διευρύνει (έστω και λίγο) το ακροατήριό του, παρά το γεγονός ότι η προβολή του ήταν μικρότερη του αναμενομένου. Εδραίωσε το ήπιο (έως χαμηλών τόνων) προφίλ του και την ισχύ του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ξεπέρασε κι αυτός το φράγμα των 30.000 σταυρών και πλέον είναι ο ένας από τους τρεις ισχυρούς κοινοβουλευτικούς της ΝΔ από την Α' Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καλαφάτης κινήθηκε στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των 31.000 ψήφων, δείχνοντας ότι πλέον έχει δημιουργήσει μια συμπαγή εκλογική βάση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Ο Στράτος Σιμόπουλος επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Η επίμονη καμπάνια του επί μεγάλο χρονικό διάστημα δικαιώθηκε. Όπως δικαιώθηκε και η προσπάθειά του να αναδείξει το προφίλ του συνεπούς Νεοδημοκράτη, που παίρνει θέση για τα ζητήματα της πόλης. Ο κ. Σιμόπουλος, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε στις προηγούμενες εκλογές από την επομένη κιόλας, πέτυχε αυξημένη αναγνωρισιμότητα σε όλη την Α' Θεσσαλονίκης, δημιούργησε «πυρήνες» σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και έτρεξε πολύ για να βγει βουλευτής. Ο κ. Σιμόπουλος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν πέμπτος (πάντα εξαιρουμένου του Κώστα Καραμανλή) με τέταρτο τότε τον Γιώργο Ορφανό. Απουσιάζοντος του κ. Ορφανού με τις 20.000 ψήφους τότε, ο κ. Σιμόπουλος διατήρησε τη δύναμή του αφενός και αφετέρου πρόσθεσε στο «σακούλι» άλλες 3.000 ψήφους, κάνοντας μάλιστα μια σαφή διαφορά σε σχέση με τον πέμπτο συνυποψήφιό του.

Την πέμπτη θέση και έδρα καταλαμβάνει η Άννα Ευθυμίου. Κοντά στις 15.000 ψήφους η κ. Ευθυμίου είναι η δεύτερη γυναίκα που εκλέγεται στην Α' Θεσσαλονίκης από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Πήρε επιπλέον 3.500 ψήφους από τον Ιανουάριο του 2015, φροντίζοντας να διατηρήσει ένα χαμηλών τόνων προφίλ, να δημιουργήσει το δικό της αφήγημα και κυρίως να ενισχύσει το μεγάλο της ατού, την κομματική συνέπειά της. Η κ. Ευθυμίου δεν έλειψε ποτέ από τα κομματικά δρώμενα, είναι από τις πιο συνεπείς παρουσίες στις κομματικές εκδηλώσεις της Διοικούσας Επιτροπής, έχει δικό της μηχανισμό και χτες εξαργύρωσε μια πολυετή προσπάθεια. Σε επίπεδο γυναικών υποψηφίων, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν είναι τυχαίο ότι άρχιζε από το όνομα της κ. Ευθυμίου (η κ. Ράπτη δικαιωματικά και αυτονόητα θα ήταν εκ νέου υποψήφια ως εκλεγμένη βουλευτής). Επί χρόνια η κ. Ευθυμίου, με προσωπικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, φρόντιζε εξάλλου να διατηρεί ζεστό το ακροατήριό της κι έτσι είχε χτίσει μια σημαντική εκλογική βάση, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω στις χτεσινές κάλπες. Η εγκυμοσύνη αποδείχτηκε... γουρλίδικη.

Ο Δημήτρης Κούβελας επίσης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Είχε δημιουργήσει τη δυναμική του με υπομονή, χτίζοντας πάνω στην προίκα των ψήφων που πήρε στις δημοτικές εκλογές του 2014. Ήταν ξεκάθαρος απέναντι στο «γαλάζιο» ακροατήριο από το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν αποφάσισε να μην εκτεθεί στη δημοτική κάλπη. Κι από τότε, χαράσσοντας την πορεία του προς την κεντρική πολιτική σκηνή, έκανε μια σταδιακή και κλιμακούμενη προεκλογική εκστρατεία, δημιουργώντας τη βεβαιότητα στους κομματικούς ότι θα ήταν υποψήφιος βουλευτής. Αυτό τον βοήθησε σημαντικά να δημιουργήσει εκλογική βάση, η οποία αποδείχτηκε πολύ σημαντική σε αριθμό ψήφων και του έδωσε το εισιτήριο για τη νέα Βουλή. Με όπλο του το βαρύ οικογενειακό όνομα, αλλά και τη διαρκή παρουσία του στην επικαιρότητα, ο κ. Κούβελας έτρεξε πολύ το τελευταίο εικοσαήμερο, συσπείρωσε τους «συμπαθούντες» ψηφοφόρους και δούλεψαν παραδοσιακοί κομματικοί μηχανισμοί υπέρ του. Όλα αυτά τον έκαναν να ξεχωρίσει και να εκλεγεί πιο κοντά στην πέμπτη θέση και πιο μακριά από την όγδοη.

«Δοκάρι» για τον Νίκο Ταχιάο. Έπιασε τις 13.500 ψήφους, όμως δεν στάθηκαν ικανές να του δώσουν την εκλογή στη Βουλή, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε η προσδοκία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για την εκλογή οχτώ βουλευτών. Έτσι, ο κ. Ταχιάος, που ήρθε με... φόρα από τις δημοτικές εκλογές, πήρε σημαντικό αριθμό ψήφων, δεν μπόρεσε όμως να «τρυπήσει» τις υποψηφιότητες, που είχαν από καιρό παγιώσει σημαντική δυναμική (περίπου χίλιες ψήφοι κάτω από τον κ. Κούβελα). Έκανε περιορισμένο προεκλογικό αγώνα, δεδομένης της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλε στις δημοτικές εκλογές. Και πιθανώς λειτούργησε αρνητικά η αδυναμία του να εκλεγεί δήμαρχος. Εν ολίγοις πλήρωσε και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ενδεικτικό είναι ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης, που λογικά ήταν το προνομιακό πεδίο, ξεπέρασε σε ψήφους μόνο την Άννα Ευθυμίου από όσους εξελέγησαν, ενώ κυμάνθηκε χαμηλά στους υπόλοιπους δήμους της Α' Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης παρότι αύξησε τις ψήφους του κατά περίπου χίλιες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, έμεινε στην ομάδα των υποψηφίων, που συγκέντρωσαν μεταξύ 13.000 και 14.000 ψήφων. Το κλίμα που είχε δημιουργηθεί για εκλογή του αυτή τη φορά δεν το εισέπραξε στην κάλπη και ίσως ένα ρόλο σε αυτό έπαιξε και η επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του σχετικά αργά.

Πολύ καλή εμφάνιση από τον Δημήτρη Βενιέρη, που με όπλο του την αυξημένη αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και την έξυπνη προεκλογική καμπάνια του, κατόρθωσε να μπει στην προαναφερθείσα ομάδα υποψηφίων, που ήταν κοντά στην εκλογή μεν, δεν την πέτυχαν δε. Είχε λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να κάνει προεκλογική εκστρατεία, δεν είχε ισχυρές προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όμως έβαλε υποθήκες για το μέλλον.

Καλή ήταν και η επίδοση του Διαμαντή Γκολιδάκη, ο οποίος είναι πρώτος στην επόμενη ομάδα των υποψηφίων (από 10.000 μέχρι 12.000 ψήφους). Είναι πρώτος από τους υποψηφίους του μητρώου στελεχών και βάζει κι αυτός υποθήκες για ένα πολιτικό μέλλον, βάσει και της ηλικίας του.

Προβληματισμός από την άλλη για τον Δημήτρη Σταμάτη, που και την εμπειρία είχε και τη δυναμική από το γεγονός ότι ήταν (χωρίς σταυρό πάντως) εν ενεργεία βουλευτής και τη στήριξη συγκεκριμένων μηχανισμών. Υπενθυμίζεται ότι τον κ. Σταμάτη στήριξε το «σαμαρικό» μπλοκ και προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδωσε το παρών στην πρώτη προεκλογική εκδήλωσή του. Κατέβαλε προσπάθεια, όμως δεν κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης στο βαθμό τουλάχιστον που θα του έδινε την είσοδο και στη νέα Βουλή.

Ο τελευταίος αυτής της ομάδας υποψηφίων, ο Δημήτρης Γαλαμάτης, παρά την 20 ημερών προεκλογική καμπάνια του πήγε πολύ καλά, χωρίς ωστόσο να κάνει την έκπληξη με την είσοδό του στη Βουλή. Ξεπέρασε τις 10.000 ψήφους, χωρίς όμως να έχει κάνει στην ουσία προεκλογική καμπάνια ικανή να γίνει γνωστή και η υποψηφιότητά του. Για πρώτη εμφάνιση – κομήτη στην Α' Θεσσαλονίκης μόνο ικανοποιημένος μπορεί να είναι. Άλλωστε, ο ίδιος επέλεξε να απευθυνθεί κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, με αποτέλεσμα οι ψήφοι του να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπικές. Χωρίς μηχανισμούς πάντως δεν ήταν και αρκετές για να τον βάλουν στην επόμενη Βουλή. Από τα νέα ισχυρά χαρτιά της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Καλή ήταν και η επίδοση της Σύνθιας Σάπικα. Είναι εξάλλου το πρώτο γυναικείο όνομα μετά τις δυο νεοεκλεγμένες βουλευτίνες της παράταξης στην Α' Θεσσαλονίκης. Πρωτοεμφανίστηκε στη λίστα του Σεπτεμβρίου του 2015 (λίστα χωρίς σταυρό) ως το 16ο όνομα του ψηφοδελτίου κι από τότε έχτισε ένα δικό της ακροατήριο διακριτικά. Έτρεξε στην προεκλογική περίοδο, είναι από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, πλην όμως δεν έχει ισχυρές προσβάσεις στο κομματικό ακροατήριο και ο χρόνος αποδείχτηκε λίγος για να κερδίσει περισσότερες ψήφους, χωρίς να είναι ευκαταφρόνητος ο αριθμός των περίπου 9.500.

Ο Νίκος Καραγιαννακίδης προφανώς ήλπιζε να τα πάει καλύτερα. Προέρχεται από το μητρώο στελεχών, έχει σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης ως δικηγόρος και οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα πήγαινε κοντά στις ψήφους του Διαμαντή Γκολιδάκη. Δεν επιβεβαιώθηκαν. Τα πήγε καλά δυτικά, όχι όμως και στις περιοχές με πολλές ψήφους.

Βίκυ Νάκου και Νιόβη Παυλίδου πήραν πάνω από 6.000 ψήφους, αριθμό ικανοποιητικό όχι όμως κάτι παραπάνω. Η μεν κ. Νάκου δεν έκανε προσωπική εκστρατεία, αλλά συμπεριφέρθηκε περισσότερο σαν «στρατιώτης» του κόμματος, η δε κ. Παυλίδου ως νέα είσοδος και μάλιστα εκ μεταγραφής πήρε προσωπικές ψήφους κυρίως, καθώς είχε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να ακουστεί στο «γαλάζιο» ακροατήριο.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου έκανε μεγάλο αγώνα και ως νέα σε ηλικία έβαλε τις δικές της υποθήκες για το μέλλον, που ήταν και το ζητούμενο, ενώ η Αναστασία Τζαμπαζλή ως είσοδος της τελευταίας στιγμής αντλεί τη δύναμή της από τα δυτικά και η Άντζελα Φίλου έμεινε στα χαμηλά ως προσθήκη κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής.