Skip to main content

Λίφτινγκ στα σιντριβάνια ετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ο ανάδοχος θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να εκτελεί εργασίες συντήρησης. Κριτική από την αντιπολίτευση για τη σημερινή κατάσταση

Σε νέα δημοπράτηση, ύψους 488.808 ευρώ, για τη συντήρηση, την καλή λειτουργία και τη βελτίωση της εικόνας των συντριβανιών προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην εκπνοή του καλοκαιριού.

Το έργο αφορά για δύο έτη και συγκεκριμένα την περίοδο από το 2017 έως το 2019 ενώ η επιλογή του αναδόχου θα γίνει κατόπιν ανοικτού δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Τον περασμένο Απρίλιο είχε εγκριθεί ανάλογο έργο από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο, λόγω κάποιων αλλαγών τόσο στις διατάξεις όσο και στη μελέτη, έπρεπε να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να προχωρήσει ο δήμος στη λήξη νέας.  

Ωστόσο, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη νέα δημοπράτηση σχετικά με τη συντήρηση συνολικά των 45 σιντριβανιών του κεντρικού δήμου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς προχωρά σε ένα μίνι «λίφτινγκ» των υπαίθριων χώρων.

Πρόκειται για ένα έργο μικρότερης κλίμακας με απευθείας ανάθεση. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, στόχος είναι να καλυφθούν άμεσα κάποιες έκτακτες ανάγκες στα συντριβάνια που είναι κυρίως σε κεντρικά σημεία.  

Με τη μεγάλη δημοπράτηση, σχεδόν μισού εκατομμυρίου, ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά εβδομάδα, μήνα και εξάμηνο αναλόγως), να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, αφαλάτωσης, χλωρίωσης, ελέγχου, ρύθμισης και επισκευής ολόκληρου του ηλεκτρομηχανολογικού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των ηλεκτρολογικών, καθώς και των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή δέχεται συχνά κριτική τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στα συντριβάνια. Για το θέμα της κατάστασης των συντριβανιών η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωσώ Αδαμίδου – Γκιουλέκα ζήτησε αναλυτική ενημέρωση και διερωτήθηκε για ποιον λόγο το έργο προχωρά στο τέλος του καλοκαιριού.

Η Διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτη στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε υπαίθριο χώρο των δημοτικών κοινοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει από πέρσι σε επισκευές και εργασίες σε σιντριβάνια που βρίσκονται σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και κοσμούν τη δημόσια εικόνα της Θεσσαλονίκης. Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, τα συντριβάνια δεν λειτουργούσαν, ήταν γεμάτα από σκουπίδια και είχαν βανδαλιστεί με κλοπή φωτιστικών και αντλιών.