Skip to main content

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος - Τι θα πρέπει να έχουν οι πολίτες

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Επιπλέον, θα συμμετέχουν η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, για την εφαρμογή των μέτρων η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο που προβλέπει:

1. Αυστηρούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από αυξημένες περιπολίες αστυνομικών, οι οποίοι, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ που προβλέπεται για τους παραβάτες, θα επιβάλλουν και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.

2. Θα υπάρχει επιτήρηση από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, από τα οποία θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και θα επεμβαίνουν για την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων.

3. Στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθήσουν να περάσουν χωρίς να έχουν την ειδική άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και επιστροφή στα σπίτια τους, συν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ή των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται ανάλογα με την περίπτωση.

«Πρόκειται για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Οι ώρες είναι και θα παραμείνουν κρίσιμες. Οι συνεπείς πολίτες που κατανόησαν την ανάγκη περιορισμού των κοινωνικών επαφών, το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι να εφοδιάζονται με την βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας. Μπορούν να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα, υπακούοντας στις συμβουλές των ειδικών. Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα γι' αυτούς που, ακόμη και σήμερα, παρά τα όσα συμβαίνουν, δεν κατανοούν την ανάγκη του αυτοπεριορισμού και της συλλογικής ευθύνης ως συλλογικό μας όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας… Τώρα είναι η ώρα, όλοι μαζί αλλά και ο καθένας προσωπικά να συμβάλουμε στη θωράκιση της χώρας. Να περάσουμε αυτή την κρίση με όσο το δυνατό λιγότερα θύματα… Είναι η ώρα του πολίτη και είμαστε πατριώτες και άνθρωποι και δεν πρέπει να υπάρξει αδύναμος κρίκος στον όλο σχεδιασμό».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης.

Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Επίσης από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.