Skip to main content

Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία

Οι προβλέψεις των ιθυνόντων της εταιρείας Οικοανάπτυξη η οποία έχει αναλάβει το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών στις αστικές-περιαστικές περιοχές

Ευχάριστα είναι τα νέα, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όσον αφορά την όχληση από τα κουνούπια στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων της εταιρείας “Οικοανάπτυξη Α.Ε.”, η οποία έχει αναλάβει το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών στις αστικές και περιαστικές περιοχές, τα σχετικά χαμηλά έως τώρα επίπεδα όχλησης, αναμένεται να διατηρηθούν έως και περίπου τις 20 του μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της “Οικοανάπτυξης” Σπύρο Μουρελάτο, οι βροχές των τελευταίων ημερών δεν πρόκειται να επηρεάσουν την όχληση από του κουνούπια. “Οι εντονότερες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν γύρω στις 20 Μαΐου, εάν θα υπήρχε επίπτωση εξ αιτίας αυτών θα την αισθανόμασταν ήδη”, σημειώνει ο κ. Μουρελάτος. Όπως εξηγεί “για να επηρεάσουν οι βροχοπτώσεις τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών θα πρέπει τα ύψη βροχής να υπερβαίνουν σωρευτικά τα 80 mm μηνιαίως. Όμως, τον Απρίλιο και τον Μάιο φέτος, τα ύψη βροχής που είχαμε δεν υπερέβησαν τα 50 με 60 mm σωρευτικά, για καθέναν από τους δύο αυτούς μήνες. Έτσι, δεν δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία να ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών”.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, ούτε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις “γι' αυτό και εκτιμούμε πως τουλάχιστον ως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δεν θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα”, σημειώνει. Προσθέτει ότι οι μέχρι στιγμής καιρικές συνθήκες, δηλαδή οι σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με εξαίρεση ένα τριήμερο του Μαΐου, σε συνδυασμό με τις μέτριες βροχοπτώσεις βοήθησαν να κρατηθεί χαμηλά ο ρυθμός αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα περίπου 35 συνεργεία τα οποία δραστηριοποιούνται καθημερινά στην καταπολέμηση των κουνουπιών, ελέγχουν περί τις 20.000 εστίες αναπαραγωγής των ενοχλητικών εντόμων στο περιαστικό περιβάλλον, σε απόσταση ενός, δύο χιλιομέτρων πέριξ των περίπου χιλίων οικισμών στην Κεντρική Μακεδονία. “Αυτό το διάστημα δεν παρατηρήθηκε κάποια αύξηση της αναπαραγωγής των κουνουπιών σε αυτές τις εστίες. Εμείς διατηρούμε ένα τεράστιο ηλεκτρονικό αρχείο, με περίπου 80.000 παρατηρήσεις ανά σεζόν γι' αυτές τις εστίες, γεγονός που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το παραγωγικό προφίλ της κάθε εστίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και τα μετεωρολογικά δεδομένα, είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψεις για την πορεία της όχλησης, ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις παρεμβάσεις μας”.

Πρόβλημα οι ορυζώνες

Μετά τις 20 Ιουνίου, ενδέχεται να αλλάξει κάπως το σκηνικό, εξ αιτίας κυρίως της νέας κατάκλισης των ορυζώνων. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο “αυτό αναμένεται να επηρεάσει περίπου 90 χωριά και κωμοπόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από ορυζώνες. Μιλάμε για περιοχές κατά κύριο λόγο στη δυτική Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και δευτερευόντως στη Βόρεια Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα”. Υπό ορισμένες κλιματολογικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, υψηλές θερμοκρασίες και ευνοϊκοί άνεμοι, υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν και περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα, η Περαία, η Αγία Τριάδα κ.λπ.

Στους ορυζώνες η καταπολέμηση γίνεται με αεροψεκασμούς. Καταπολέμηση κουνουπιών γίνεται και εντός των οικισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως σε φρεάτια τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 100.000. “Αυτά τα επισκεπτόμαστε περίπου πέντε φορές τη σεζόν, αναλόγως με την εξέλιξη των πληθυσμών των κουνουπιών. Δεν μπορούμε, όμως, να μπούμε μέσα στις αυλές των σπιτιών γι' αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να φροντίζουν να μην υπάρχουν στάσιμα νερά μέσα στο χώρο τους, καθώς αυτά μετατρέπονται σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών”, επισημαίνει ο κ. Μουρελάτος.