Skip to main content

Πώς θα γίνουν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, πού θα στηθούν κάλπες στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα στηθούν συνολικά 65 κάλπες για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής - 120 άτομα ορίστηκαν εφορευτική επιτροπή.

Παράλληλα με τις περιοδείες, τις συνεντεύξεις και την εν γένει στρατηγική που ξεδιπλώνουν οι έξι διεκδικητές της αρχηγίας στο Κίνημα Αλλαγής, προχωρούν και τα οργανωτικά θέματα τα οποία αφορούν τη διενέργεια των εκλογών στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκει στην Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η οποία προσπαθεί να ρυθμίσει την κάθε λεπτομέρεια ώστε οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν χωρίς προβλήματα, όπως είχε συμβεί και το 2017.

Σύμφωνα με το μέλος της ΕΔΕΚΑΠ Μαρία Παπαγεωργίου πανελλαδικά θα στηθούν περίπου χίλιες κάλπες. Σε κάθε μία απ' αυτές θα υπάρχει τριμελής εφορευτική επιτροπή αλλά και ένας χειριστής ο οποίος θα περνά στο τάμπλετ το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα τάμπλετ έχουν ήδη διανεμηθεί και έχουν οριστεί επίσης και οι χειριστές, όπως και οι χώροι στους οποίους θα στηθούν οι κάλπες. Οι εκλογές θα γίνουν με ανοιχτό μητρώο, δηλαδή ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας θα μπορεί κάποιος που δεν είναι εγγεγραμμένος στο υπάρχον κομματικό μητρώο, να εγγραφεί και να ψηφίσει. Θα έχει την επιλογή να γραφτεί είτε ως μέλος είτε ως φίλος του κόμματος. Το δεύτερο μητρώο, των φίλων του κόμματος, καταστρέφεται αμέσως μετά το πέρας των εκλογών.

Για την ταυτοποίηση απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Ειδικότερα, σε άτομα τα οποία είναι κάτω των 16 ετών καθώς και αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση μπορεί να γίνει μέσω του ΑΜΚΑ, με την προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Για τη συμμετοχή στις εκλογές ο κάθε εκλέκτορας θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των τριών ευρώ το οποίο δίδεται την πρώτη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τις 16 Νοεμβρίου πρόκειται να κλείσουν οι εφορευτικές επιτροπές καθώς στις 21 και στις 28 του μηνός θα γίνουν δύο προσομειώσεις της εκλογικής διαδικασίας από την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών η οποία είχε αναλάβει και τις εκλογές του 2017. Επίσης, σήμερα, η ΕΔΕΚΑΠ πρόκειται να αποφασίσει και για τον αριθμό και τον τρόπο διεξαγωγής των ντιμπέιτ μεταξύ των έξι υποψηφίων καθώς έχουν κατατεθεί αρκετές διαφορετικές προτάσεις.

Οι κάλπες στην Α' Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη θα στηθούν συνολικά 65 κάλπες. Εξ αυτών οι 40 θα αφορούν την Α' Θεσσαλονίκης και οι 25 τη Β'. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης Νίκο Κριθαρίδη κάλπες θα στηθούν στα εξής σημεία:

- Δήμος Θεσσαλονίκης: 12 κάλπες στη ΔΕΘ (σε περίπτερο που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες), 2 στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου (παλιά νομαρχία), 2 στην έδρα του πέμπτου δημοτικού διαμερίσματος (Βασ. Όλγας με Μαρτίου), 4 στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας (από 2 στο θεατράκι και στο ισόγειο).  

- Δήμος Καλαμαριάς: 3 στο θεατράκι στην οδό Χηλής και 2 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (οδός Σκρα).

- Δήμος Νεάπολης Συκεών: 2 στο δημαρχείο Συκεών, 2 στο πολιτιστικό κέντρο της οδού Ζάκκα και 1 στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων.

- Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: 2 στο 3ο δημοτικό σχολείο και 1 στο Σινέ Άστρα στη Μενεμένη.

- Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: 2 στο δημαρχείο στον Εύοσμο και 1 στο Κέντρο Νεότητας στο Κορδελιό, πλησίον της ΔΕΗ.

- Δήμος Παύλου Μελά: 2 στο σχολικό συγκρότημα το οποίο βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο και 2 στην Πολίχνη στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου δημοτικού σχολείου.

Χθες Δευτέρα ορίστηκαν τα 120 άτομα τα οποία θα συγκροτήσουν τις 40 τριμελής εφορευτικές επιτροπές. Παράλληλα, σε επίπεδο συντονισμού λειτουργεί και μία επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο κ. Κριθαρίδης και εκπρόσωποι των υποψηφίων οι οποίοι είναι: Ηλίας Ρίγανης (Παπανδρέου), Κώστας Χαριτωνίδης (Λοβέρδος), Νικήτας Φραγκισκάκης (Ανδρουλάκης), Λούης Κουρτίδης (Καστανίδης) και Δήμητρα Φαντίδου (Χρηστίδης) (ο Π. Γερουλάνος δεν έχει ορίσει ακόμη εκπρόσωπο).

Οι κάλπες στη Β' Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΝΕ Β' Θεσσαλονίκης Γιάννη Κυανίδης οι 25 κάλπες θα στηθούν από μία στα εξής σημεία:

- Δήμος Βόλβης: στο παλιό δημαρχείο Σταυρού (άνωθεν ΚΑΠΗ) και στο παλιό δημαρχείο Απολλωνίας.

- Δήμος Δέλτα: στο παλιό δημαρχείο Χαλάστρας, στο πολιτιστικό κέντρο Σίνδου και στο πολιτιστικό κέντρο Διαβατών.

- Δήμος Θερμαϊκού: αίθουσα ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνα, αίθουσα ΚΑΠΗ Επανομής, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στους Ν. Επιβάτες.

- Δήμος Θέρμης: ΚΑΠΗ Βασιλικών, ΚΑΠΗ Θέρμης (2 κάλπες), ΚΑΠΗ Τριλόφου.

- Δήμος Λαγκαδά: Κοινότητα Ζαγκλιβερίου, δημαρχείο Λαγκαδά (2 κάλπες), έδρα δημοτικής κοινότητας Σοχού.

- Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: στο δημαρχείο (Πανόραμα), Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας (2 κάλπες).

- Δήμος Χαλκηδόνας: παλιό δημαρχείο στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας, δημαρχείο Κουφαλίων.

- Δήμος Ωραιοκάστρου: παλιό δημαρχείο δήμου Καλλιθέας, παλιό δημαρχείο δήμου Μυγδονίας, δημαρχείο Ωραιοκάστρου.