Skip to main content

Πώς θα καταβληθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει από τις τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, από τις Νομαρχίες για όσους δικαιούνται προνοιακών ε
Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, στην ΚΥΑ ορίζεται ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει από τις τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους, από τις Νομαρχίες για όσους δικαιούνται προνοιακών επιδομάτων και από τον ΟΑΕΔ ή άλλον φορέα για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται από περισσότερες πηγές την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή θα καταβάλλεται από τον φορέα ο οποίος υποχρεούται να καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό ή από το ασφαλιστικό ταμείο του δικαιούχου, εάν το ύψος της ενίσχυσης είναι το ίδιο και από τις δύο πηγές. Οι δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ύστερα από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα δημιουργήσει (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2009) ηλεκτρονικό αρχείο δικαιούχων που θα αποσταλεί στις τράπεζες, ενώ και οι δικαιούχοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση.

Εάν οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, οι λογαριασμοί αυτοί θα πιστωθούν αυτομάτως. Εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου, για τον οποιοδήποτε λόγο, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/12/2009 (π.χ. δεν ήταν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2009 και έτσι δεν ήταν δυνατή η καταγραφή τους ως δικαιούχων από τη ΓΓΠΣ), θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 28/2/2010 στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εισπράξουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/3/2010 ή μαζί με τη δεύτερη δόση.

Τυχόν συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στα μητρώα μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 3808/2009, θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης μαζί με την πρώτη σύνταξη που θα τους καταβληθεί. Σημειώνεται ότι, όπως ορίζεται στον νόμο 3808/2009, η καταβολή της πρώτης δόσης της ενίσχυσης θα γίνει έως τις 31/12/2009 και η δεύτερη δόση έως τις 30/6/2010.