Skip to main content

Σε Θεσσαλονίκη ο Χρυσοχοΐδης για το Συντονιστικό Κέντρο ΕΛΑΣ-Δημοτικής

Στη Θεσσαλονίκη έρχεται τέλος Απριλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης. Υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμαρχο Κ.Ζέρβα

Από τις αρχές Μαΐου τίθεται σε πλήρη λειτουργία το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (Ε.ΣΥ.Κ.) της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει έδρα στην οδό Μοναστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τέλος Απριλίου πρόκειται να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προκειμένου να υπογράψει με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα μνημόνιο για τη διμερή συνεργασία της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αναμένεται να είναι ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου καθώς και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης.

Διαβάστε: Ξεκινούν κοινές δράσεις Δήμου - Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη

Η σύσταση του Συντονιστικού Κέντρου είχε αποφασιστεί σε ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στο υπουργείο για τα θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη.

Στρατηγικός στόχος των δύο πλευρών υπουργείου και δήμου είναι να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά ζητήματα, που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, με έμφαση στην διαχείριση των φαινομένων παραβατικότητας και να βελτιστοποιηθεί περαιτέρω ο συντονισμός δράσεων των δύο υπηρεσιών σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Πώς θα λειτουργεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο

Το Συντονιστικό Κέντρο στεγάζεται στον τρίτο όροφο κτηρίου επί της οδού Μοναστηρίου 93. Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του και σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί στις αρχές Μαΐου.

Στελεχώνεται από αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης και από αντίστοιχο ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Το Κέντρο θα συντονίζει κοινές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Θα λειτουργεί όλες τις ημέρες πλην Κυριακής και αργιών. Καθημερινές από την 07.00 έως την 22.0 και το Σάββατο τις ώρες 08.00 – 12.30.

Στις αρμοδιότητες του κέντρου είναι η αμφίπλευρη πληροφόρηση για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η μικροεγκληματικότητα σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η παροχή συνδρομής σε άτομα που χρήζουν άμεσης βοήθειας (άστεγοι, ηλικιωμένοι, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ.), η επιτήρηση κοινόχρηστων χώρων, η επισήμανση ανθυγιεινών εστιών κ.α., με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Σε προβληματικές περιοχές θα πραγματοποιούνται από κοινού ή συμπληρωματικά περιπολίες ή άλλες οργανωμένες δράσεις. Για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας, των ναρκωτικών κ.λπ., που ως έργο αφορά την Ελληνική Αστυνομία αλλά, επηρεάζοντας άμεσα την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα συμβάλλουν ουσιαστικά με την εν γένει προληπτική παρουσία τους, την παρατήρηση / καταγραφή / ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, υπό τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου και υπό την εποπτεία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου θα διενεργούνται καθημερινά έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

Μεταξύ Δημοτικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιείται κοινός προγραμματισμός στόχων – δράσεων για την παράνομη στάθμευση και των αρνητικών συνεπειών αυτής τόσο στην κυκλοφορία των οχημάτων, όσο και των πεζών.

Τέλος, θα υπάρχει κοινή δράση σε θέματα όπως μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, Πολιτική Προστασία, αστυνόμευση προβληματικών περιοχών, εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και ενεργειών της Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας πρόκειται να εγκριθεί αύριο στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει και αυτή τη φορά δια περιφοράς, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα έχει τετραετή διάρκεια και θα περιλαμβάνει διαδικασία επανατροφοδότησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.