Skip to main content

Πώς θα ψηφίσουν οι φυλακισμένοι στις προσεχείς ευρωεκλογές

Οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα θα εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία συνοδεία θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση και Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου (υπ΄ αριθμ. 31335/2019) καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της, την 26η Μαΐου 2019.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο διευθυντής κάθε φυλακής θα επιλέξει τον καταλληλότερο, κατά την κρίση του, χώρο εντός του καταστήματος κράτησης, στον οποίο θα τοποθετηθούν οι κάλπες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας των εκλογέων-κρατουμένων. Επίσης, πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών σε κάθε εκλογικό τμήμα φυλακής διορίζονται, κατά προτίμηση, εισαγγελικοί λειτουργοί και ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα κληρωθούν εκλογείς του Δήμου στα όρια του οποίου υπάγεται η κάθε φυλακή.

Παράλληλα, για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της τάξης στα καταστήματα κράτησης, όπου ψηφίζουν περισσότεροι από 30 κρατούμενοι, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, σε συνεργασία με τον διευθυντή της φυλακής, μπορεί να καταρτίσει την προηγούμενη της ημέρας της ψηφοφορίας πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται σε ομάδες, είτε κατά πτέρυγα της φυλακής είτε αλφαβητικά. Επίσης, μπορεί να καθορίζουν και το χρόνο προσέλευσης των εκλογέων-κρατουμένων κάθε ομάδας.

Οι κρατούμενοι θα προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας ένας και όχι κατά ομάδες, με τη συνοδεία σωφρονιστικού υπαλλήλου έως την είσοδο του εκλογικού τμήματος. Από εκεί και περά οι κρατούμενοι εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία συνοδεία, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εξερχόμενοι, επιστρέφουν στο χώρο κράτησής τους με τη συνοδεία και πάλι σωφρονιστικού υπαλλήλου.