Skip to main content

Πώς το «Χαμόγελο του Παιδιού» βοήθησε μία έφηβη να μιλήσει για την κακοποίηση που βίωνε

Μία δράση πρόληψης του «Χαμόγελου του Παιδιού» ενδυνάμωσε μία μαθήτρια να μιλήσει για την σωματική κακοποίηση που βίωνε στα χέρια των γονέων της

Μία δράση πρόληψης του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την κακοποίηση των παιδιών σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έδωσε δύναμη σε μία έφηβη να μιλήσει για την κακοποίηση που βίωνε και να φύγει από το ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζούσε.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του φορέα παιδικής προστασίας, ένας ψυχολόγος του Οργανισμού βρέθηκε σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για την κακοποίηση των παιδιών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε ανά τμήμα σε όλο το σχολείο. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, μια έφηβη μαζί με τον φίλο της, πλησίασε τον ψυχολόγο και του ανέφερε ότι όλα αυτά που εκείνος είπε στα παιδιά είναι αλήθεια καθώς τα βιώνει και η ίδια στο σπίτι της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι γονείς της είναι εξαιρετικά βίαιοι, τόσο μεταξύ τους, όσο και απέναντι στην ίδια. Μάλιστα, σήκωσε τα μαλλιά της και έδειξε στον ψυχολόγο τους τραυματισμούς που υπέστη το προηγούμενο βράδυ στην περιοχή γύρω από το αυτί.

Το παιδί ενδυναμώθηκε και υποστηρίχθηκε και ο ψυχολόγος ρώτησε τη μαθήτρια τι θέλει η ίδια να γίνει. Η μαθήτρια δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι για πρώτη φορά μετά την παρέμβαση πρόληψης ένιωσε ότι υπάρχει επόμενη μέρα, ότι έχει δικαιώματα και ότι μπορεί και θέλει να ζητήσει βοήθεια. Σε συνεργασία με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, την Ελληνική Αστυνομία και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές το παιδί απομακρύνθηκε από το επικίνδυνο περιβάλλον και οδηγήθηκε στο αρμόδιο Τμήμα για να καταθέσει. Καθόλη την διάρκεια ψυχολόγος του Οργανισμού ήταν δίπλα της ενώ με την ολοκλήρωση της κατάθεσης το παιδί με όχημα άμεσης κοινωνικής παρέμβασης του Οργανισμού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο παρέχοντάς του ταυτόχρονα ψυχολογική αλλά και κοινωνική υποστήριξη.

Όσο διαρκούσε η κοινωνική έρευνα για την οικογένειά της, αλλά και οι διαδικασίες λήψης απόφασης για το πού θα πάει το παιδί, εθελόντριες του «Χαμόγελου του Παιδιού» ήταν δίπλα της για να την διευκολύνουν στην καθημερινότητά της, αλλά και κρατώντας της συντροφιά 24 ώρες το 24ώρο.

Η εισαγγελία αποφάσισε να παραχωρήσει την κηδεμονία της μαθήτριας στη θεία της, ενώ όσο το παιδί έμενε εκεί, το παρακολουθούσε ψυχίατρος από το Κέντρο Ημέρας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».