Skip to main content

Πώς το δημογραφικό πρόβλημα «χτυπά» πάνω στο ...χρέος

Ενα πρόβλημα, δημογραφικού περιεχομένου, μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.

Ενα πρόβλημα, δημογραφικού περιεχομένου, μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα! Σύμφωνα με ανάλυση που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο στόχος που έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και για τα επόμενα 5 - 10 χρόνια δεν είναι ρεαλιστικός, κυρίως λόγω των δημογραφικών εξελίξεων στη χώρα. Κι αυτό είναι που κάνει πιο εντυπωσιακό το συμπέρασμα.

Συγκκριμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως ο στόχος πρέπει να μειωθεί αισθητά στο 1,5%, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά οι Ευρωπαίοι. Εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αλλάξει, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό του, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει σε πρόγραμμα χώρας που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο με τη λήξη του προγράμματος. Κι αυτό είναι γνωστό.

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να μεταθέσει άλλη μία φορά στο μέλλον την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έκανε στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, αν δεν αλλάξει η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε πολύ δύσκολα οι δύο πλευρές θα βρουν μια κοινή γραμμή πλεύσης σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.