Skip to main content

Πόσα στρέμματα και ποιες καλλιέργειες έπληξε η θεομηνία στη Β. Ελλάδα

Η έκταση σε στρέμματα των πληγεισών περιοχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 378.500-Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ.

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες σε όλες τις πληγείσες, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε σχετικές δηλώσεις του επεσήμανε ότι «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».

Παράλληλα, πρόσθεσε, για μιαν ακόμη φορά, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής (12/7/2019) πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας. Η έκταση σε στρέμματα των πληγεισών περιοχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 378.500.

Ακολουθεί πίνακας με τις εκτάσεις και τις πληγείσες περιοχές ανά περιφερειακή ενότητα: