Skip to main content

«Περικοπές, τέλος»: Πόσο απέχει η Ρώμη από την Αθήνα;

Θα τα βάλει το Βερολίνο με τη Ρώμη; Μάλλον όχι, γιατί μια ρήξη θα είναι συστημική για την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή δεν τη θέλει κανείς...

Τι κάνει την Αθήνα να πιστεύει ότι «οι συντάξεις σίγουρα δεν θα κοπούν» από την 1η Ιανουαρίου; Μα το γεγονός ότι ...δεν θα τις κόψει, είναι απλό. Γιατί όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τηρήσει την δέσμευση που ανέλαβε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Τώρα, αν αυτό γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς, όπως έδειξε και το σήμα του τελευταίου Euroworking Group, τόσο το καλύτερο γι αυτούς! Γιατί δεν θα χάσουν ό,τι τους απέμεινε από την παλιά αίγλη τους. Αλλιώς, το Μαξίμου θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μονομερώς. Κι αυτό είναι που κάνει τον κ. Τσίπρα να δηλώνει πλέον ευθαρσώς ότι «περικοπές, τέλος».

Παρατήρηση: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, το τελευταίο διάστημα, είναι όσο πιο κατηγορηματικός γίνεται όταν αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο λόγος; Αντιλαμβάνεται ότι οι Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο είναι στριμωγμένοι ακόμα περισσότερο. Όχι επειδή φοβούνται την Ελλάδα, αλλά γιατί τους απειλεί η Ρώμη. Η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το κείμενο του προϋπολογισμού που κατέθεσε προς έγκριση και ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του γιατί θεωρεί ότι είναι ο σωστός.

Θα τα βάλει το Βερολίνο με τη Ρώμη; Μάλλον όχι, γιατί μια ρήξη με την Ιταλία θα είναι συστημική για την Ευρωζώνη κι αυτή τη στιγμή – παραμονές ευρωεκλογών - δεν τη θέλει κανείς. Συνεπώς, δημιουργείται δεδικασμένο. Πίσω από αυτό, λοιπόν, θα κρυφτεί και η Αθήνα για να κάνει το ένα βήμα παραπάνω, για το οποίο ετοιμάζεται. Μόνο που δείχνει να αγνοεί κάτι σημαντικό:

Στη Δυτική Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, όλοι αναζητούν κάποιον για να ξεσπάσουν πάνω του. Είτε λόγω της ιταλικής δημοσιονομικής κρίσης, είτε εξαιτίας της έκρηξης του λαϊκισμού, είτε επειδή το ευρωπαϊκό κατεστημένο κλονίζεται και καταστρέφει καριέρες. Δεν αποκλείεται λοιπόν η Αθήνα να λειτουργήσει ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που όλοι αναζητούν. Και στο τέλος της ημέρας να μην καταλάβει καλά – καλά πώς βρέθηκε στη μέση του κυκλώνα. Τόσο απλά και τόσο επικίνδυνα.