Skip to main content

Πόσο άξιζε τον κόπο το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν; - Η αιχμηρή ανάλυση του CNN

Το ταξίδι της Πελόζι έχει κλιμακώσει την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, με την Κίνα να στέλνει μαχητικά στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας

Κατά πόσον η ριψοκίνδυνη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν θα αποδειχθεί καμπή στην εκδήλωση της αποφασιστικότητας της Ουάσιγκτον ή απλώς προκάλεσε την Κίνα χωρίς στρατηγικά οφέλη θα εξαρτηθεί, λέει το CNN, από το πότε και αν θα κατευναστεί η οργή του Πεκίνου και τα στρατιωτικά νταηλίκια του.

Το ταξίδι της Πελόζι έχει ήδη κλιμακώσει την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, με την Κίνα να στέλνει μαχητικά στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν και να ξεκινά γυμνάσια, περικυκλώνοντας ουσιαστικά το νησί.

Ωστόσο, αν η έκρηξη οργής της Κίνας σταματήσει πριν κλιμακωθεί σε πλήρη σύρραξη στο Στενό της Ταϊβάν και αποφευχθούν «ατυχήματα» μεταξύ των δυνάμεων του Πεκίνου και της Ταϊπέι ή της Κίνας και των ΗΠΑ στην περιοχή, «ίσως να αποδειχθεί προσωρινή η καταιγίδα», λέει το αμερικανικό δίκτυο.

«Η εικόνα της προέδρου της Βουλής να ενισχύει μια δημοκρατία κάτω από τη γιγάντια σκιά της Κίνας θα μπορούσε να γίνει μια από τις χαρακτηριστικές στιγμές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού».

Η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας είναι η σημαντικότερη στην παγκόσμια σκακιέρα και μολονότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολούθησε τη γραμμή Τραμπ, αντιμετωπίζοντας την Κίνα μάλλον ως αντίπαλο παρά ως ανταγωνιστή, πρωταρχικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι να αποτραπεί ένας μελλοντικός καταστροφικός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Αν λοιπόν το ταξίδι της Πελόζι - κάρφος εν τω οφθαλμώ του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει αναγορεύσει σε βασικό στόχο την ένωση με ή χωρίς την κατάληψη της Ταϊβάν - επιδεινώσει σε μόνιμη βάση τις σινοαμερικανικές σχέσεις και επισπεύσει μια σύγκρουση, ίσως αποδειχθεί τεράστιο λάθος. Το ίδιο ισχύει κι αν η επίσκεψη της Πελόζι ωθήσει το Πεκίνο σε βήματα που θα κλονίσουν την ειρήνη και την ευημερία των Ταϊβανέζων.
Τι πέτυχε η Πελόζι

Από τη σκοπιά της Πελόζι, το ταξίδι μέχρι τώρα πήγε καλά. Βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής του πλανήτη, προτού καν πατήσει το πόδι της στο νησί, ως γυναίκα πολιτικός που αψήφησε την ανδροκρατούμενη κινεζική ηγεσία και τον εκφοβισμό του Πεκίνου, για να συναντηθεί με την επίσης γυναίκα πρόεδρο της Ταϊβάν και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, μια από τις βασικές αμερικανικές αξίες.

Πηγή: iefimerida.gr