Skip to main content

Πόσο και πώς επηρεάζει το Airbnb την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Εκτόξευση των ενοικίων σε Θεσσαλονίκη - Ιδιοκτήτες ζητούν διπλασιασμό του ενοικίου ή απομακρύνουν τους ενοικιαστές, δήθεν, για ιδιοκατοίκηση.

Αρχικά αντιμετωπίστηκε σαν «αντίδοτο» δια πάσα νόσον της καθημαγμένης, λόγω της οικονομικής κρίσης, κτηματαγοράς, σιγά – σιγά άρχισε να αποφέρει κέρδη και πλέον μπαίνει στο μικροσκόπιο για το αν τελικά «καταστρέφει» την αγορά ακινήτων, καθώς δεν αποκλείεται να αποδειχθεί σε μία μεγαλοπρεπή φούσκα.

Ο λόγος για το «φαινόμενο» Αirbnb, που σαρώνει την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Όσο πληθαίνουν τα ακίνητα που, πλέον, νοικιάζονται μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης – στο παιχνίδι όπως έχει γράψει η Voria.gr έχουν μπει και τα μεμονωμένα δωμάτια (σε διαμέρισμα που κατοικεί η οικογένεια που εκμεταλλεύεται το δωμάτιο) με ιδιωτικό, ή κοινόχρηστο μπάνιο- τόσο δημιουργείται παράλογη, για τα δεδομένα της οικονομίας, άνοδος των ζητούμενων ενοικίων.

Εκπρόσωποι της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για αύξηση στις τιμές των ενοικίων που ξεπερνά το 20%, ειδικά όταν πρόκειται για διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται και η μερίδα του λέοντος των Airbnb, Την ίδια ώρα, περιορίζονται τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση, γεγονός που οδηγεί τους ενοικιαστές σε άλλες περιοχές, οι οποίες συχνά δεν αποτελούν προτίμηση τους.

Εσχάτως, πάντως, ακούγονται περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούν έως και διπλασιασμό του ενοικίου του διαμερίσματος, συνήθως πρόκειται τα στούντιο και δυάρια, ή απλά απομακρύνουν τους ενοικιαστές επικαλούμενοι την ιδιοκατοίκηση. Τελικά αντί να μείνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε ανακαινίσεις, αν απαιτείται, και τα μετρατρέπουν σε… μηχανές εισαγωγής ξένου συναλλάγματος και όχι μόνον.

Μάλιστα, η μεγάλη αύξηση (+42%) που καταγράφηκε, πέρυσι, πανελλαδικά στις μεταβιβάσεις ακινήτων έναντι του 2017 πιστώνεται εν πολλοίς και στην τάση του Airbnb. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι μεταβίβαστηκαν στη Θεσσαλονίκη 3.089 ακίνητα, έναντι 2.212 το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30%.

Όπως λένε μεσίτες της πόλης, σημαντικός αριθμός των μεταβιβάσεων έγινε με την πρόθεση ο νέοι ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν τα ακίνητα,  ειδικά αυτά που αγοράστηκαν σε χαμηλές τιμές, για Airbnb.

70.000 διαμέρισματα στη βραχυχρόνια μίσθωση

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Grand Thornton, υπάρχουν περίπου 70.000 διαμερίσματα, σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Στη Θεσσαλονίκη, που η άνθιση του Airbnb ξεκίνησε το 2016, σήμερα υπάρχουν 2.000 και πλέον διαμερίσματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση και ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών δωματίων, ο αριθμός των οποίων δεν είναι εξακριβωμένος καθώς δεν δηλώνονται στην εφορία.

«Το Airbnb, αναμφίβολα έβγαλε ξενοίκιαστα διαμερίσματα από το λήθαργο, έγιναν εκτεταμένες ανακαινίσεις, αγοράστηκε νέος εξοπλισμός, ζωντάνεψε ένα μέρος της νεκροζώντανης εγχώριας αγοράς ακινήτων. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες και των δυνατοτήτων των ενοικιαστών να ανταποκριθούν, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στους δεύτερους» λένε χαρκατηριστικά γνώστες της αγοράς ακινήτων, κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών υποστηρίζουν πως «η δραστηριότητα του Airbnb, αν συνεχιστεί με την ίδια, ταχεία, επέκτασή που καταγράφει έως σήμερα, θα δημιουργήσει συνθήκες φούσκας με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».