Skip to main content

Πόσο έτοιμο είναι το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο να υποδεχθεί φοιτητές;

Αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες απαιτούμενες προσπάθειες για τη λειτουργία του νεοσύστατου ιδρύματος από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αγώνα δρόμου μέσα στο κατακαλόκαιρο δίνει η διοικούσα επιτροπή του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου προκειμένου να εξασφαλίσει τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του νεοσύστατου ιδρύματος από την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο προήλθε από τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τρία ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας) και τα συνολικά 33 τμήματα του νέου ιδρύματος μπήκαν για πρώτη φορά φέτος στο μηχανογραφικό. Ωστόσο, το νέο πανεπιστήμιο έχει πολλές ακόμη εκκρεμότητες καθώς και ελλείψεις, τις οποίες θα πρέπει να διευθετήσει το αργότερο ως την 1η Οκτωβρίου όταν θα πρέπει να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τις διοικήσεις των υπό σύσταση νέων ιδρυμάτων να αποστείλουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία να αναφέρονται οι ελλείψεις και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Πρόκειται για ελλείψεις κυρίως σε καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, αλλά και στην οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών.

Οι ελλείψεις σε καθηγητές

Τέτοιου είδους ελλείψεις έχει και το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Όπως δήλωσε στην Voria.gr ο πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας «αυτές τις μέρες γίνεται αγώνας ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, να καλυφθούν όλα τα κενά, ώστε να είμαστε έτοιμοι την 1η Σεπτεμβρίου και φυσικά την 1η Οκτωβρίου όταν θα υποδεχθούμε τους πρώτους φοιτητές μας». Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο ίδρυμα διαθέτει αυτή τη στιγμή περί τα 380 με 400 μέλη ΔΕΠ, αλλά θα απαιτηθούν και άλλα. «Διαθέτουμε ήδη 25 πιστώσεις για νέους καθηγητές, αλλά υπάρχουν και άλλα τουλάχιστον 28 κενά σε μέλη ΔΕΠ», αναφέρει ο κ. Τζιώνας προσθέτοντας πως «υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν προσωρινά τα κενά προσλαμβάνοντας ακαδημαϊκούς υπότροφους (συμβασιούχους), με πιστώσεις από τα αποθεματικά των τεσσάρων ιδρυμάτων που συγκροτούν το νέο πανεπιστήμιο». Ο πρύτανης του ΑΤΕΙΘ διευκρινίζει πως ο τελικός αριθμός των απαιτούμενων μελών ΔΕΠ θα αποσαφηνιστεί όταν θα οριστικοποιηθεί και ο ακριβής αριθμός των φοιτητών που θα φοιτήσουν στο νέο πανεπιστήμιο. Υπολογίζεται, πάντως, πως το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει περισσότερους από 4.000 φοιτητές.

Διοικητικό προσωπικό και προγράμματα σπουδών

Ελλείψεις υπάρχουν και σε διοικητικό προσωπικό, αφορούν κυρίως την Καβάλα και τις Σέρρες και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν μέσω μετατάξεων ή μετακινήσεων για τις οποίες απαιτείται όμως η σύμφωνη γνώμη των ήδη υπηρετούντων.  

Την περίοδο αυτή βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης των νέων προγραμμάτων σπουδών καθώς και της επανίδρυσης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό γίνονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των γενικών συνελεύσεων των διαφόρων τμημάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να εκπονηθεί και το οργανόγραμμα του νέου πανεπιστημίου.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα, υπάρχουν και πάρα πολλά πρακτικής φύσεως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως για παράδειγμα η έκδοση ΑΦΜ για το νέο πανεπιστήμιο προκειμένου να μπορούν να γίνονται προμήθειες, η συνένωση των τραπεζικών λογαριασμών των επιμέρους ιδρυμάτων, η κατάρτιση προϋπολογισμού κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει σε επτά πόλεις (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Δράμα, Διδυμότειχο), θα έχει συνολικά 33 τμήματα εκ των οποίων την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσουν τα 32, πλην αυτό του Διδυμοτείχου.