Skip to main content

Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ο Guardian δίνει στη δημοσιότητα πέντε ερωταπαντήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις.

Πέντε ερωταπαντήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού απέναντι στις μεταλλάξεις, συγκέντρωσε ο Guardian, με βάση τις απόψεις ειδικών επιστημόνων.   

Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα εμβολίου;

Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου μετράται ως ποσοστό και αναφέρεται στο πόσο καλά ένα εμβόλιο αποδίδει στον πραγματικό κόσμο. Έτσι εάν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι 90% αποτελεσματικό (σε περίπτωση που κανείς κολλήσει τον ιό) σημαίνει ότι ο κίνδυνος να αρρωστήσει κανείς είναι κατά 90% μικρότερος μεταξύ των εμβολιασθέντων σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δηλαδή για κάθε 100 ανεμβολίαστους ανθρώπους που θα προσβάλλονταν από συμπτωματική Covid, μόνο οι 10 θα αρρώσταιναν αν είχαν εμβολιαστεί.

Τι σημαίνει αποτυχία εμβολίου;

Ο όρος συχνά χρησιμοποιείται για περιπτώσεις όπου άνθρωποι αναπτύσσουν μόλυνση ή ασθένεια παρότι έχουν εμβολιαστεί. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο καθ εαυτό αλλά μπορεί να έχει να κάνει και με ανθρώπους με ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από τα μισά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία με μετάλλαξη (πίνακες)

Χρησιμοποιώντας τη συμπτωματική ασθένεια ως κριτήριο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα εμβόλιο με 90% αποτελεσματικότητα έχει 10% ποσοστό αποτυχίας. Ωστόσο ακόμη και κάποιος που δεν είναι προστατευμένος έναντι της απλής προσβολής με συμπτώματα, μπορεί ακόμη να προστατευθεί έναντι της σοβαρής ασθένειας ή του θανάτου.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Delta (ινδική) σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Alpha (βρετανική);

Ορισμένες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών ερευνών αλλά και ανάλυσης στατιστικών δεδομένων στον πραγματικό κόσμο έχουν υποδείξει ότι τα υφιστάμενα εμβόλια είναι κάπως ολιγότερο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Delta σε σχέση με την Alpha.

Μελέτη του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) επί 7.673 συμπτωματικών ασθενών που διαγνώστηκαν με τη μετάλλαξη Alpha και 2.934 συμπτωματικών ασθενών που διαγνώστηκαν με τη μετάλλαξη Delta, αποκάλυψε ότι ύστερα από τη χορήγηση μία δόσης είτε του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είτε του εμβολίου της AstraZeneca, καταγράφηκε μία απόλυτη μείωση σε ποσοστό 17% στην αποτελεσματικότητα τωn εμβολίων ως προς την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Delta σε σχέση με την Alpha αλλά μία ήπια μείωση στην αποτελεσματικότητα μετά τη δεύτερη δόση. Συμπέρασμα; Η δεύτερη δόση είναι πολύ σημαντική σε σχέση ιδίως με τη μετάλλαξη Delta.

Τι θα σήμαινε αυτό για ένα τρίτο κύμα;

«Ένας πιο μολυσματικός ιός που είναι σε θέση να ξεφύγει από την ανοσία η οποία προκαλείται από εμβόλιο, συχνότερα θα προκαλέσει ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων, όσο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν περισσότερο.

Ωστόσο, αν τα εμβόλια διατηρήσουν την ικανότητά τους να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση, τότε οι νοσηλείες δεν θα αυξηθούν τόσο γρήγορα, όσο στο παρελθόν.

Οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι είναι «ρεαλιστική η πιθανότητα» η μετάλλαξη Delta να είναι έως και 50% πιο μεταδοτική από την Alpha. Παράλληλα, τα μοντέλα δείχνουν ότι μια μετάλλαξη που είναι 40% πιο μεταδοτική από την Alpha, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθημερινές νοσηλείες που θα υπερέβαιναν αυτές που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό προϋποθέτει ότι η προγραμματισμένη χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα συνεχιστεί τον Ιούνιο – και χωρίς να ληφθεί υπόψη η αντίσταση της μετάλλαξης στα εμβόλια.

Πότε θα ξέρουμε περισσότερα;

Είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα, καθώς δεν είναι ακόμη αριθμητικά επαρκή τα στοιχεία για συγκρίσεις, ως προς τις νοσηλείας μεταξύ εμβολιασμένων, μερικώς εμβολιασμένων, ή καθόλου.

«Ενδέχεται να μην έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες», αναφέρει στον Guardian o Δρ. Πίτερ Ίνγκλις, συνταξιούχος σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών.