Skip to main content

Πόσο πιθανή είναι η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Σύμβαση της Βιέννης ορίζει περιοριστικά τους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται η ακύρωση μιας συμφωνίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο.

Επειδή πολλά ακούγονται σχετικά με την πιθανότητα ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος βάζει τα πράγματα στην θέση τους:

Η Σύμβαση της Βιέννης ορίζει περιοριστικά τους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται η ακύρωση μιας συμφωνίας. Πρέπει να επικαλεστούμε πλάνη, απάτη, δωροδοκία, εξαναγκασμό με απειλή ή χρήση βίας και άλλα ανάλογα κατά την υπογραφή της συμφωνίας... Δεν προκύπτει ότι κάτι τέτοιο ίσχυσε, οπότε η πιθανότητα να χαρακτηρισθεί η συμφωνία άκυρη, δεν έχει βάσεις.

Η διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας, ως μάθημα επιλογής θα γίνεται στα οκταετή σχολεία της Τουρκίας, ανεξάρτητα από τα εντατικά μαθήματα της αλβανικής. Στο ΥΠΕΞ της Ελλάδας έχουν άραγε συνειδητοποιήσει ότι στα σύνορά μας έχουμε ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας;

Η νέα εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, δεν εξαρτάται μόνον από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ρωσία, χωρίς την έγκριση της οποίας η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το συριακό καθεστώς και τον Πούτιν. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, δήλωσε πως είναι ανάγκη ο έλεγχος των περιοχών από όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ να αφεθεί στην συριακή κυβέρνηση.

Κοινοποιώντας την άποψή της για την διαδικασία μετά από την απόσυρση των ΗΠΑ, είπε: «Οι συριακές Αρχές πρέπει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη από όπου θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί. Ο έλεγχος των περιοχών από όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ να αφεθεί στην συριακή κυβέρνηση». Ίσως γι’ αυτό ο Πούτιν αρνήθηκε άμεση συνάντηση με τον Ερντογάν, όπως του ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν θα μείνει στην ιστορία μόνον ο Ν. Κοτζιάς. Θα μείνει και ο Ν. Αναστασιάδης, με το ίδιο πρόσημο. Δήλωσε ο Ακιντζί και δυστυχώς λέει την αλήθεια, μετά την αδικαιολόγητη παραχώρηση που έκανε ο Ν. Αναστασιάδης: «Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας - μειοψηφίας, είναι καταγεγραμμένο ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας».

Ο Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο νόμος για την επικύρωση της Συμφωνίας με την Ελλάδα και ο νόμος Περί των Γλωσσών, θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

«Ο Ιβάνοφ έχει τη συνταγματική υποχρέωση να τους υπογράψει. Όταν εγκριθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, οι δύο νόμοι τους οποίους θα υπογράψω εγώ, θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γιατί κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει τη βούληση του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ταλάτ Τζαφέρι.

Την βούληση του σκοπιανού λαού όμως, μπορεί να την εμποδίσει η θέληση των ισχυρών, μεταβάλλοντας το μαύρο σε άσπρο, και όλα καλά. Σε ποια χώρα του κόσμου, θα ίσχυε νόμος χωρίς την υπογραφή του ανωτάτου άρχοντος. Ποιος ο λόγος ύπαρξής του, άλλωστε;

Άνοιξε ιστορίες το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Μετά την Ουκρανία, θέλει και το Μαυροβούνιο να αποσχιστεί από το Πατριαρχείο Σερβίας. Το επιχείρημα του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, είναι παρόμοιο μ’ αυτό του Ποροσένκο της Ουκρανίας:

«Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το κύριο όργανο του σοβινισμού της Μεγάλης Σερβίας και υπέρ των αυτοκρατορικών συμφερόντων της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Όλα αυτά θα μελετηθούν πολύ προσεκτικά από το κράτος του Μαυροβουνίου κατά την επόμενη χρονική περίοδο».