Skip to main content

Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

Σε περίπτωση απόβασης των Τούρκων σε ελληνική νησίδα η ελληνική πρακτική είναι να συνέλθει το ΚΥΣΕΑ και να αποφασίσει πώς θα ενεργήσει.

Αναμφιβόλως, είναι από τα καίρια ερωτήματα των Ελλήνων, πληροφορούμενοι τις αλλοπρόσαλλες επεκτατικές διαθέσεις του Ερντογάν αλλά και εν γένει των Τούρκων πολιτικών, που λες και είναι συνεννοημένοι να βασίζουν την πολιτική τους καριέρα στον ανθελληνικό λόγο

Η γενική εντύπωση των Ελλήνων αναλυτών είναι ότι γενική σύρραξη δεν μπορεί να υπάρξει, λόγω της πρόσκαιρης αδυναμίας της Τουρκίας να αντεπεξέλθει, αλλά και της πάγιας θέσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να μη υπάρξει και άλλο μέτωπο στην περιοχή με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Όμως, κανείς δεν αρνείται ότι προκειμένου ο Ερντογάν να καταγάγει κάποια νίκη στην εξωτερική πολιτική, όχι μόνον επειδή τα πράγματα στην Συρία δεν οδεύουν προς τα εκεί που τα σχεδίασε, αλλά και διότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας βρίσκεται στη χειρότερη καμπή της κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα της ΣΕΘΑ, τον παρελθόντα Μάρτιο, εκτίμησε ότι:

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι παροδική, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με "ένοπλη ειρήνη". Υποστήριξε ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη θα συνεχιστεί, και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε θερμό επεισόδιο. «Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι παροδική», είπε χαρακτηριστικά, «και συνδέεται με την τρίτη φάση που έχει περάσει το καθεστώς Ερντογάν, κατά την οποία χρησιμοποιεί "βία" στην εξωτερική πολιτική.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ -παρότι αναρμόδιος, επειδή επρόκειτο για πολιτική δήλωση- ενημέρωσε τους Τούρκους ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη επαναλάβει την ενδοτική ενέργεια που οδήγησε στο "γκριζάρισμα" των Ιμίων, γι’ αυτό και «θα ισοπεδώσει την νησίδα» στην οποία ενδεχομένως σκέπτονται να κάνουν απόβαση οι Τούρκοι.

Θεωρώ, ότι από χρόνια έπρεπε να ειπωθεί αυτό. Όμως, σκεπτόμενος τον τρόπο δράσεως των πολιτικών, ιδίως της σημερινής κυβέρνησης, δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό. Διότι, σε περίπτωση απόβασης των Τούρκων σε ελληνική νησίδα η ελληνική πρακτική είναι να συνέλθει το ΚΥΣΕΑ και να αποφασίσει πώς θα ενεργήσει.

Έως ότου όμως συμβεί αυτό, θα έρθει το τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον, ή το Βερολίνο, με εντολή να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι Τούρκοι θα βρίσκονται στο νησί. Τυχούσα αποχώρηση, θα έχει ως αποτέλεσμα παρόμοια συμφωνία που έγινε και στα Ίμια. Καμιά χώρα δεν θα έχει δικαιοδοσία επί της νησίδας.

Έχω την άποψη, πως αν πράγματι η κυβέρνηση θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα, πρέπει από τώρα να δώσει σε φάκελο την διαταγή στο Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, να ενεργήσει αστραπιαίως, χωρίς την γραφειοκρατική καθυστέρηση σύγκλισης κυβερνητικών οργάνων. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, θα αποβεί εις βάρος της πατρίδας μας.

Πάντως, για να μη υπάρχει καμιά αμφιβολία στους Έλληνες, ότι μπορεί να επικρατήσουν οι Τούρκοι, λόγω της υπεροπλίας τους σε έμψυχο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξαιρετικά αξιόμαχες, οι πιλότοι οι καλύτεροι σε όλο το ΝΑΤΟ και ο στόλος μας ο πιο ισχυρός στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πιο δυναμικούς αεροπορικούς στόλους στην Ευρώπη και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ξένοι ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Οφείλω όμως να μεταφέρω ένα σενάριο, όπως το περιέγραψε ο καθηγητής γεωπολιτικής Ι. Μάζης, στο Militaire, που μπορεί να μετατρέψει την περιοχή από τα Δαρδανέλια μέχρι την Κύπρο σε "ουδέτερη ζώνη". «Εκείνο που με φοβίζει, είπε ο Ι. Μάζης, είναι ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο λέει ότι έχουμε μία θερμή ρήξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Εκεί είναι νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε λοιπόν μία ρήξη, ποιος είναι ο νόμιμος συντελεστής που θα επιβάλει την τάξη, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή; Το ΝΑΤΟ.

» Παρεμβαίνει λοιπόν το ΝΑΤΟ και τι μας λέει; Επειδή εσείς οι Τούρκοι και εσείς οι Έλληνες είσαστε άτακτοι, δεν είστε καλά παιδιά και δεν μπορείτε να συνεργαστείτε, θα σας φτιάξουμε μία ουδέτερη ζώνη που θα ξεκινά από τα Δαρδανέλια και θα καταλήγει μέσω του ανατολικού Αιγαίου μέχρι κάτω στην Κύπρο, η οποία θα είναι ουδέτερη και θα ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να μην πλησιάζετε ο ένας τον άλλον», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος προφανώς δεν το έβγαλε από το μυαλό του.