Skip to main content

Πρεμιέρα εκπτώσεων στο... ίντερνετ - Ανήσυχοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις - Σε τι ποσοστά κυμαίνονται -Ανήσυχος ο εμπορικός κόσμος για το τι μέλλει γενέσθαι

Τις πλέον περίεργες χειμερινές εκπτώσεις, που κάνουν πρεμιέρα σήμερα, βιώνουν εν μέσω lockdown έμποροι και καταναλωτές. Με τα καταστήματα κλειστά, για τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα, το «παιχνίδι» των εκπτώσεων, που υπό κανονικές συνθήκες αποτελεί μια καλή... παρτίδα για τα ταμεία των εμπόρων, θα παιχτεί, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, διαδικτυακά.

Ενδεικτικό της προσπάθειας των εμπόρων για να λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ηλεκτρονικών εκπτωσιακών αγορών είναι πως προχωρούν σε γενναίες μειώσεις τιμών. Οι εκπτώσεις σε ενδύματα κυμαίνονται από 30 έως 70%, σε υποδήματα από 30 μέχρι 50%, σε καλλυντικά μέχρι 60%, σε αξεσουάρ μέχρι 50%, σε επιλεγμένες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές έως 70%.

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ανήσυχοι καθώς χάνουν σίγουρα τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, αφού η πλειονότητα τους δεν διαθέτει ηλεκτρονικά καταστήματα για να πραγματοποιήσει τις όποιες πωλήσεις, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των καταστημάτων, λόγω του lockdown και των νέων αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για το λιανεμπόριο. Όλα κινήθηκαν μέσω διαδικτύου και όσο προλάβαμε με τη μέθοδο του click away, που δεν απέφερε και πολλά στα έσοδα μας. Για μια ακόμη φορά θα δουλέψουν όσοι έχουν e-shops και οι υπόλοιποι θα περιμένουμε άπρακτοι τις αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης» σημειώνει έμπορος τονίζοντας πως «φαίνεται να χάνουμε και τις εκπτώσεις. Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Δεν έχουμε άλλες αντοχές. Κατανοούμε την κατάσταση, αλλά κάποιος πρέπει να καταλάβει και εμάς».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, δεν εξετάζει τη μετάθεση των εκπτώσεων που ξεκίνησαν κανονικά, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη να σημειώνει στη voria.gr πως ούτε και ο Σύλλογος που εκπροσωπεί ζήτησε χρονική μετάθεση καθώς «δεν γνωρίζει ποτέ θα ξανανοίξει η αγορά».

Το βέβαιο είναι πως μεγάλο μέρος των προϊόντων που οι έμποροι περίμεναν να... ξεφορτωθούν θα συνεχίσει να βρίσκεται στα καταστήματα και στις αποθήκες τους.

Πάντως αν τα καταστήματα παραμείνουν κλειστά, κάτι που όλοι απεύχονται, υπάρχει το ενδεχόμενο οι χειμερινές εκπτώσεις να διαρκέσουν και μετά τις 27 Φεβρουαρίου, όποτε και κανονικά ολοκληρώνονται.

Η αγορά, άλλωστε, όλη σχεδόν την προηγούμενη χρονιά λειτούργησε με προσφορές και εκπτώσεις με την προσδοκία να αποκομίσει έστω και μηδαμινά, σε κάποιες περιπτώσεις, κέρδη.