Skip to main content

Possidi Holidays: Η επένδυση στην ποιότητα, απάντηση στην κρίση

Επενδύει συνεχώς στην αναβάθμιση της ποιότητας του Possidi Holidays Resort & Suites Hotel ο ιδιοκτήτης του 5 αστέρων ξενοδοχειακού συγκροτήματος, κ. Νίκος Παπαγιάννης, ο οποίος μιλά στη Voria.gr για
Ο τουρισμός έχει μέλλον παρά την οικονομική κρίση που φέτος θα επηρεάσει δυσμενώς τον κλάδο, επισημαίνει ο πρόεδρος του πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Possidi Holidays Resort & Suites Hotel, κ. Νίκος Παπαγιάννης, μιλώντας στη στήλη Business Stories του Voria.gr.

To  Possidi Holidays Resort & Suites Hotel βρίσκεται στο Ποσείδι στην Κασσάνδρα Χαλκδικής και αναπτύσσεται σε μια ιδιωτική έκταση 33.000 τμ με θέα το Αιγαίο Πέλαγος ανάμεσα σε πεύκα, ελιές και πολλά λουλούδια. Είναι δυναμικότητας 145 δωματίων και 300 κλινών και διαθέτει όλα τα κομφόρ και αξεσουάρ μιας μονάδας της κατηγορίας των 5 αστέρων με γνώμονα πάντα την υψηλή ποιότητα, όπως υπογραμμίζει.

Δεν κρύβει ότι η οικονομική κρίση επηρέασε και τη δική του μονάδα, καθώς δεν προχώρησε στην επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ, που αφορά στην προσθήκη 100 κλινών, δηλαδή 50 πολυτελών μπάνγκαλοους. Μεταθέτει την επένδυση αυτή για μετά την κρίση, ενώ φέτος περιορίστηκε στο ετήσιο lifting πριν την έναρξη λειτουργίας της μονάδας που έγινε την 1η Μαΐου. 

Για τη νέα σεζόν ο κ. Παπαγιάννης αναγνωρίζει ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και αναφέρει ότι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι την περίοδο αυτή είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εκτιμά ότι ο ρυθμός των κρατήσεων θα αλλάξει από τον Ιούνιο και μετά, ενώ θα είναι έντονο το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Παραδέχεται ότι η κρίση μείωσε τις τιμές στη μονάδα του στα επίπεδα του 2003 και πιο πριν, όπερ σημαίνει πτώση 20% σε σχέση με το 2009. Το 2009 αναφέρει ότι το Possidi Holidays Resort & Suites Hotel παρουσίασε πληρότητα 84%.

Θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών είναι πολύ μεγάλος από τις άλλες τουριστικές δυνάμεις, όπως είναι η Τουρκία και η Ισπανία. Στο ξενοδοχειακό του συγκρότημα Possidi Holidays Resort & Suites Hotel δέχεται σημαντικό αριθμό τουριστών από Γερμανία (περίπου 30%), από τα Βαλκάνια (ποσοστό 30%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 40% καλύπτεται από Ελληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κύκλος εργασιών του Possidi Holidays ανήλθε σε 2,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη αντιστοιχούσαν στο 40% του κύκλου εργασιών. Για την τρέχουσα χρονιά εκτιμά ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία, αν μετά τη μείωση των τιμών και των επισκεπτών ο κύκλος εργασιών συγκρατηθεί στα 2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαγιάννης επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια σωστή στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού ειδικά κατά την περίοδο της ύφεσης. Κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνει τουριστική προβολή της χώρας σε όλη την Ευρώπη, Κεντρική και Νοτιοανατολική και με γνώμονα να προσελκυστούν τουρίστες και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, τονίζει την ανάγκη οι τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες απέναντι στις επιχειρήσεις, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυτές που οδηγούν σε λουκέτο αρκετές εταιρίες. Όταν οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, τότε η έλλειψη ρευστότητας τις οδηγεί σε κλείσιμο, εξηγεί.

Τάσσεται υπέρ του ΔΝΤ γιατί, όπως υποστηρίζει, «πρέπει επιτέλους να μπουν κάποιοι κανόνες». Αναγνωρίζει βέβαια ότι θα φέρει και κάποιες δυσκολίες το ΔΝΤ, αλλά πλέον πρέπει να διοικείται σωστά το κράτος και να μη σηκώνει ο ιδιωτικός τομέας όλα τα βάρη, ενώ είναι υπέρ των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Ωστόσο θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί πιστεύει ότι στον δημόσιο τομέα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων και όχι να κόβονται οι μισθοί για να περιοριστούν οι δαπάνες. Εκτιμά ότι οι αδικαιολόγητες δαπάνες για διάφορες επιτροπές, συμβούλους και δεξιώσεις δεν κόπηκαν.

Από ηλεκτρολόγος μηχανικός... ξενοδόχος
Ο κ. Νίκος Παπαγιάννης δημιούργησε το Possidi Holidays Resort & Suites Hotel τo 1992, υλοποιώντας επένδυση τότε αξίας 13 εκατ. ευρώ, ενώ μετά δέκα χρόνια το 2002 προχώρησε σε μια ριζική ανακαίνιση 2,2 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν το 1992 διαβλέποντας ότι στην Ελλάδα ο κλάδος που έχει μέλλον είναι ο τουρισμός έκανε αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού, παραμένοντας όμως πάντα στο χώρο του επιχειρείν. Πριν το 1992 ήταν μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της  εταιρίας συστημάτων ψύξης και θέρμανσης Stiebel Eltron Hellas, που είχε τις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Κιλκίς.
 
Αν και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, το 1992 έκανε τη μεγάλη στροφή στον επιχειρηματικό του βίο, που βέβαια δεν το μετάνοιωσε ποτέ.
Πιστεύει ότι ο τουρισμός, αν και πλήττεται από την κρίση, θα ανακάμψει και θα πρωτοστατήσει στην ελληνική οικονομία. Υποστηρίζει, όμως, ότι πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές ουσιαστικής στήριξης του ελληνικού τουρισμού και να σταματήσουν τα φαινόμενα τύπου καμποτάζ και παρεμπόδισης των κρουαζιερόπλοιων, όπως το Ζενίθ. «Δεν πρόκειται να ξανάρθει το Ζενίθ στην Ελλάδα», τόνισε και προσθέτει: «Δεν μπορεί εν έτη 2010 να διαδραματίζονται τέτοιες σκηνές».

Το μυστικό επιτυχίας στον τουρισμό του κ. Παπαγιάννη παραδέχεται  ότι είναι η έμφαση στην παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών στο Possidi Holidays Resort & Suites Hotel. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Possidi Holidays σημειώνει πως κυρίαρχος άξονας στην στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας του είναι οι επενδύσεις στην ποιότητα, που εξασφαλίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στη μονάδα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

Ο ίδιος δηλώνει ότι κάποια στιγμή φυσιολογικά θα σταματήσει την ενασχόλησή του με το επιχειρείν, καθώς ήδη η δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης έχει εισέλθει δυναμικά στην επιχείρηση. Πρόκειται για τη μία από τις δυο κόρες του, τη Μελίτα, η οποία έχει αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος στο Possidi Holidays Resort & Suites Hotel. Η δεύτερη κόρη του κ. Παπαγιάννη, η Κλαούντια, δημιούργησε το δικό της Οινοποιείο.

Άρτια οργανωμένο συνεδριακό κέντρο
Το Possidi Holidays Resort & Suites Hotel διαθέτει ένα  άρτια οργανωμένο συνεδριακό κέντρο.

Οι δυο συνεδριακές αίθουσες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, συνολικής χωρητικότητας 300 ατόμων, συνδυάζουν λειτουργικότητα και υψηλή αισθητική, είναι εξοπλισμένες με εποπτικά μέσα σύγχρονης τεχνολογίας και επανδρωμένες με άριστους επαγγελματίες.

Το ξενοδοχείο είναι κατάλληλο να φιλοξενήσει συνέδρια, επαγγελματικά meeting, εταιρικές παρουσιάσεις, ημερίδες, διεθνή συμπόσια, σεμινάρια, συσκέψεις και ειδικές εκδηλώσεις.

Για τους λόγους αυτούς, πολλές γνωστές πολυεθνικές εταιρείες, υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Οργανισμοί, εμπιστεύονται το συνέδριο για τη διοργάνωση και την υλοποίηση των συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεών τους.