Skip to main content

Ποτάμι: Απαραίτητη για ουσιαστικά ΜΟΕ η μείωση της έντασης στο Αιγαίο

«Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πολιτικό θάρρος» υπογραμμίζει το Ποτάμι.

«Η διαφορά απόψεων με την Τουρκία σε σοβαρά ζητήματα είναι γνωστή και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Η διαφορά αυτή και η κατά καιρούς επίδειξη επιθετικότητας από την τουρκική ηγεσία, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την προσπάθεια διαλόγου για την άμβλυνση των αντιθέσεων.Υπό αυτή την έννοια, οι επισκέψεις και η επικοινωνία των δύο πλευρών είναι και θα είναι αναγκαίες» επισημαίνει το Ποτάμι, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού θεωρεί πως το ταξίδι του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε προβλήματα αλλά και ευκαιρίες και πως η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η αποφυγή θερμών επεισοδίων, «που στοιχίζουν ακριβά στις οικονομίες των δύο χωρών», είναι το απαραίτητο βήμα για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, σχετικά με τον "σκληρό πυρήνα" των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτές, όμως, δεν μπορεί να εξελίσσονται αενάως. Είναι αναγκαίο να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Στα θέματα που θα υπάρξει συμφωνία, να δοθεί λύση. Κι όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να παραπεμφθούν για επίλυση στα διεθνή δικαστήρια και δικαιοδοτικά όργανα.

Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πολιτικό θάρρος» υπογραμμίζει το Ποτάμι.