Skip to main content

Ποτάμι για Αλβανία: Κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου

Το κόμμα καλεί την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να ακολουθήσει τους νόμους της και τα διεθνή κείμενα για την προστασία των μειονοτικών πολιτών.

Για κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου κάνει λόγο το Ποτάμι αναφορικά με την παραχώρηση τεμαχίων γης Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας στο αλβανικό υπουργείο τουρισμού για τουριστική εκμετάλλευση (δείτε εδώ).

Με ανακοίνωση του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το κόμμα καλεί την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να ακολουθήσει τους νόμους της και τα διεθνή κείμενα, ενώ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να καταγγείλλει άμεσα την ενέργεια του Αλβανού πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

H δια χειρός Αλβανού Πρωθυπουργού απόφαση απαλλοτρίωσης ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε Έλληνες μειονοτικούς της Αλβανίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου. Η εκμετάλλευση, από πλευράς αλβανικού κράτους, της ασάφειας των τίτλων κυριότητας των Ελλήνων μειονοτικών συνιστά μεθόδευση που δεν αρμόζει σε κράτος της ευρωπαϊκής ηπείρου και μάλιστα σε κράτος που προσδοκά να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ύπαρξη χαρτών που αποδεικνύουν σε ποιους ανήκουν τα υπό απαλλοτρίωση τεμάχια που η αλβανική κυβέρνηση προορίζει για τουριστική εκμετάλλευση, καταρρίπτει οποιοδήποτε επιχείρημα περί του αντιθέτου.

Συνιστούμε στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και ιδίως στον πρωθυπουργό κ. Ράμα να ανακρούσει πρύμνα και να ακολουθήσουν τόσο τους νόμους της ίδιας της Αλβανίας, όσο και όλα εκείνα τα διεθνή κείμενα, που έχουν υπογράψει τα Τίρανα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτικών πολιτών τους.

Παράλληλα, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση καταγγελία της πρωτοβουλίας αυτής της αλβανικής πλευράς και να καταστήσει σαφές στον κύριο Ράμα ότι η συνέχιση παρόμοιων πρακτικών θα καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή βήματα και παράλληλα θα απομακρύνει για πολύ την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Η Ελλάδα επιδιώκει μία ειλικρινή προσέγγιση των δύο χωρών και των δύο φίλων λαών. Τέτοιες όμως πρακτικές δηλητηριάζουν τις σχέσεις και θέτουν φραγμούς σε κάθε απόπειρα προσέγγισης, αλλά και στις αλβανικές προσδοκίες για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.