Skip to main content

Ποτάμι: Οι ιδεοληψίες εσωτερικού κόβουν τις εκδρομές εξωτερικού

Η Παιδεία πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων, λέει ο Γιώργος Μαυρωτάς

Ο χώρος της Παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων, σχολιάζει ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, για το θέμα των περιορισμών που θέτει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Όπως παρατηρεί ο κ. Μαυρωτάς, «το θέμα με την απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού στα σχολεία είναι ενδεικτικό για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο υπουργείο Παιδείας: Στην Υπουργική Απόφαση για τις εκδρομές των σχολείων (33120/ΓΔ4, 6/3/2017) δεν αναφέρεται πουθενά απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού. Το ζήτημα προέκυψε από την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αγγελόπουλου, στις 30/11/2017 σε ερώτηση Περιφερειακής Διεύθυνσης, όπου χωρίς καν να αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, δηλώνει ότι 'Μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων'».

«''Πηγές του υπουργείου'' αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούσαν να πληρώσουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος. Και αντί να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο (π.χ. επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια) κόπηκαν για όλους οι αντίστοιχες εκδρομές. Η εύκολη λύση της απόλυτης ισοπέδωσης», επισημαίνει ο κ. Μαυρωτάς.

Προσθέτει, δε, ότι «με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να απαγορευθούν και οι πενθήμερες εκδρομές της Γ΄ Λυκείου στο εσωτερικό». Ωστόσο, σπεύδει να σημειώσει πως «αυτό θα είχε πολιτικό κόστος, καθότι οι 17χρονοι θα 'μαύριζαν' τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιεί τα κριτήρια α λα καρτ».

Ο υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού τονίζει ότι «ο χώρος της παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων» και καλεί το υπουργείο Παιδείας «αντί να κοιτάζει πώς θα αυξήσει την μισθοδοσία στις κεντρικές υπηρεσίες, να κοιτάξει πώς θα αυξήσει την εξωστρέφεια των σχολείων και όχι πώς θα την περιορίσει» προειδοποιώντας πως αλλιώς «η εσωστρεφής, ισοπεδωτική εκπαίδευση των χαμηλών προσδοκιών είναι ήδη εδώ».