Skip to main content

Ποτάμι: Οικονομική η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τονίζει πως η συμφωνία ικανοποιεί τα αιτήματα της Εκκλησίας και ουδόλως έχει να κάνει με τον διαχωρισμό των φορέων.

Ως μια οικονομική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ικανοποιεί τα αιτήματα της Εκκλησίας και ουδόλως έχει να κάνει με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση Τσίπρα -Ιερώνυμου.

«Από έναν απειλούμενο ιερό πόλεμο φτάσαμε τελικά σε έναν ιερό συμβιβασμό και από ένα διαζύγιο σε σχέσεις στοργής, αυτό είδαμε χθες από τις εκατέρωθεν δηλώσεις», είπε ο κ. Τσιόδρας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία δεν αφορά βεβαίως τον διαχωρισμό Εκκλησίας -Κράτους, γιατί αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι πρώτον ότι θα συνεχίσει το δημόσιο να μισθοδοτεί τους κληρικούς -παρότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τα χρήματα θα καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο- και δεύτερον σε σχέση με την Εκκλησία, μεταφέρονται στο ταμείο το οποίο θα γίνει αμφισβητούμενες εκτάσεις μεταξύ δημοσίου και Εκκλησίας και όποιες εκτάσεις ή όποια ακίνητα ή μέρη της περιουσίας κρίνουν οι Μητροπόλεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν με κοινή εταιρεία δημοσίου και Εκκλησίας».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού, «πρόκειται για μια οικονομική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ικανοποιεί τα αιτήματα της Εκκλησίας -φάνηκε από την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου- και στη συνέχεια θα πάμε στα συνταγματικά, όπου κι εκεί φαίνεται ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία επίσης δεν θα ενοχλεί την Εκκλησία».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να περιληφθεί στα αναθεωρητέα άρθρα και το 16, που αφορά το ποιος παρέχει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ο κ. Τσιόδρας εξήγησε: «Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16. Αυτό το οποίο γίνεται είναι τεράστιος αναχρονισμός. Κέντρα τα οποία παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνουν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ιδρύματα του εξωτερικού κι εμείς λέμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά τα οποία παίρνουν αυτά τα πτυχία. Γιατί, αντί να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, δεν λέμε ότι θα υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια, όμως αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αυστηρής πιστοποίησης, ελέγχου, προκειμένου να ελέγχει το κράτος και τι πτυχία δίνονται;».

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στο συνέδριο του Ποταμιού για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αναφέρθηκε στην απόφαση του συνεδρίου, «η οποία είναι πάρα πολύ σαφής και λέει ότι υπάρχουν επτά συγκεκριμένα θέματα με βάση τα οποία θα διαμορφωθεί ένα προγραμματικό πλαίσιο, αν μετά τις εκλογές τεθεί ζήτημα συμμετοχής μας σε κυβέρνηση».

Για το εάν στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Από τα επτά σημεία που έχουμε θέσει ως πλαίσιο στα περισσότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι, δηλαδή στα ζητήματα παιδείας, οικονομίας, της αποκομματικοποίησης του κράτους δεν έχουμε κοινό έδαφος».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συζήτηση επί των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014 διευκρίνισε: «Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες -διαχρονικές και όχι σε ένα ή δύο πρόσωπα- για το αν έγιναν ρουσφέτια στο Ερρίκος Ντυνάν ή γιατί ένα νοσοκομείο έφτασε να έχει χρέη. Από εκεί και πέρα μέχρι το να καταλογίζεις ποινικές ευθύνες υπάρχει τεράστια απόσταση, άρα εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε μία ποινική διαδικασία από τη στιγμή που δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες».