Skip to main content

Ποτάμι: Ρημάζουν δύο μεγάλα Ολυμπιακά έργα στον Εύοσμο

«Τη δόξα των ρημαγμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ζήλεψε και η Θεσσαλονίκη!», τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς

Δύο μεγάλα αθλητικά έργα, που υπόσχονταν να αλλάξουν τα δεδομένα στην αθλητική και κοινωνική ζωή των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Άνω Πολιτεία Ευόσμου, παραμένουν ανολοκλήρωτα και εγκαταλελειμμένα, αναφέρει σε ερώτησή του για τις ανολοκλήρωτες αθλητικές εγκαταστάσεις «που ρημάζουν με τον χρόνο», προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Ο κ. Αμυράς αναφέρεται σε ένα στάδιο 5.000 θέσεων με κουλουάρ στίβου υψηλών προδιαγραφών, ενός κτηρίου όπου θα στεγάζονταν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, προπονητήρια και γραφεία, καθώς επίσης και μια κλειστή κολυμβητική δεξαμενή ολυμπιακών διαστάσεων, τα οποία, όπως τονίζει, ρημάζουν από την εγκατάλειψη.

Ο βουλευτής του Ποταμιού ζητεί να μάθει αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση της συγκεκριμένης διπλής αθλητικής εγκατάστασης υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη των αθλητικών υποδομών δεν περιορίζονται μόνο στην προαγωγή της άθλησης και της ψυχαγωγίας αλλά είναι πολύ ευρύτερα, καθώς αποτελούν μοχλό κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης για τις περιοχές που τις φιλοξενούν ενώ τα ανολοκλήρωτα έργα που ρημάζουντις υποβαθμίζουν.

Ζητεί επίσης να μάθει αν υπάρχουν και άλλα παρόμοια έργα αθλητικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα τα οποία έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού και η εφαρμογή αθλητικής πολιτικής αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους για την προστασία, την ανώτατη εποπτεία αλλά και την οικονομική στήριξη του αθλητισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΘΕΜΑ: Ανολοκλήρωτες αθλητικές εγκαταστάσεις που ρημάζουν με τον χρόνο

Στην περιοχή Άνω Πολιτεία Ευόσμου, πάνω από την εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, παραμένουν ανολοκλήρωτα και εγκαταλελειμμένα δυο μεγάλα αθλητικά έργα που υπόσχονταν να αλλάξουν τα δεδομένα στην αθλητική και κοινωνική ζωή των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δυο μεγάλα έργα, συνολικής αξίας περίπου 10.000.000 ευρώ, που εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2004» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αφορούν στην κατασκευή ενός σταδίου 5.000 θέσεων με κουλουάρ στίβου υψηλών προδιαγραφών, κτιρίου όπου θα στεγάζονταν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, προπονητήρια και γραφεία, καθώς επίσης και την κατασκευή κλειστής κολυμβητικής δεξαμενής ολυμπιακών διαστάσεων.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκήρυξε το έργο, αναδείχθηκε το έτος 2007 ανάδοχος κατασκευής, πραγματοποιήθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπεγράφη η σχετική σύμβαση. Τα εγκαίνια έγιναν και τα έργα ξεκίνησαν, όμως πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκαν λόγω της «οικονομικής ασφυξίας». Έκτοτε, πολλοί πολιτικοί και αρμόδιοι πέρασαν, είδαν ή και υποσχέθηκαν, αλλά τόσο το στάδιο όσο και το κολυμβητήριο παραμένουν εμφανώς εγκαταλελειμμένα. Αγριόχορτα παντού, σκουριασμένα σίδερα, κομμάτια μπετόν και τσιμεντένιοι σκελετοί κτιρίων, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς στη συγκεκριμένη έκταση, η οποία τελικά αντί να αναβαθμίζει, υποβαθμίζει την γύρω περιοχή.

Σημειώνεται ότι τα οφέλη των αθλητικών υποδομών δεν περιορίζονται μόνο στην προαγωγή της άθλησης και της ψυχαγωγίας αλλά είναι πολύ ευρύτερα, καθώς η ύπαρξη αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί μοχλό κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης για τις περιοχές που τις φιλοξενούν ενώ τα ανολοκλήρωτα έργα που ρημάζουν, τις υποβαθμίζουν. Επίσης, το συγκεκριμένο αθλητικό έργο είναι απαραίτητο για την περιοχή, η οποία αν και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο του Ν. Θεσσαλονίκης μετά τον Κεντρικό Δήμο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, με του πολίτες της να έχουν τη δεύτερη μικρότερη μέση ηλικία μεταξύ όλων των δήμων της χώρας, στερείται κάθε είδους αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού και η εφαρμογή αθλητικής πολιτικής αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους για την προστασία, ανώτατη εποπτεία και οικονομική στήριξη του αθλητισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

- Σε ποια φάση υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής; Ποιο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του έργου έχει  υλοποιηθεί; Πόσα χρήματα έχουν εκταμιευθεί έως σήμερα;
- Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση της συγκεκριμένης διπλής αθλητικής εγκατάστασης;
- Υπάρχουν και άλλα παρόμοια έργα αθλητικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα τα οποία έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης; Και αν ναι, ποια είναι αυτά, σε τι αφορούν και ποιος ο συνολικός προϋπολογισμός τους;»