Skip to main content

Πότε και πώς θα πάρει ξανά μπροστά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Με την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να αρχίσουν οι λειτουργίες που δε θα απαιτούν ρευστό. Πρώτο βήμα οι μεταφορές μεταξύ λογαριασμών στο εσωτερικό.

Ο ιδιωτικός τομέας, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μετράνε τις ώρες ελπίζοντας ότι θα γίνουν τα βήματα αποδοχής της ελληνικής πρότασης για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης - μνημόνιο, για να αρχίσει το ταχύτερο να επαναλειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, γιατί με τις τράπεζες κλειστές η οικονομία είναι αδύνατο να βγεί από το γύψο.

Το γνωρίζουν πλέον όλοι, το λέγανε εξαρχής τραπεζίτες και στη συνέχεια το παραδέχθηκαν και κυβερνητικοί παράγοντες, ότι μόνο με συμφωνία οι τράπεζες θα ανοίξουν στον... κόσμο του ευρώ, τουλάχιστον. Αν λοιπόν καταλήξουμε σε συμφωνία, σταδιακά θα πρέπει να ξαναρχίσουν λειτουργίες, έστω εκείνες, που δεν απαιτούν ρευστό. Ετσι, στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει αρχικά να μπορούν να γίνονται μεταφορές/ πληρωμές μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να κινηθεί το εμπόριο αλλά και η παραγωγή που αρχίζει να έχει ελλείψεις πρώτων υλών και υλικών.

Σε ό,τι αφορά στις επιταγές, σε πρώτη φάση, πιθανότατα δεν θα εξαργυρώνονται αλλά θα κατατίθενται σε λογαριασμό του δικαιούχου ο οποίος σε συνέχεια θα μπορεί μέσω του συστήματος να τακτοποιεί υποχρεώσεις του.

Το πρόβλημα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών δεν θα ήταν τόσο έντονο, εάν είχαν «εθιστεί» στη χρήση του e-banking. Δυστυχώς τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής τραπεζικής χρησιμοποιεί πολύ περιορισμένο ποσοστό των επιχειρήσεων, ίσως κοντά στο 10% και από αυτό, πολύ μικρότερο ποσοστό είναι εξοικειωμένο με τη χρήση του. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο εκείνων που έχουν ξεχάσει τους κωδικούς του e-banking, τους οποίους δύσκολα μπορούν να βρούνε με τις τράπεζες κλειστές και τις τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης φορτωμένες από κλήσεις πελατών.

Οι τράπεζες προσπαθούνε να κατευθύνουν εταιρείες αλλά και επαγγελματίες στη χρήση των μηχανημάτων POS, δηλαδή των μηχανημάτων αποδοχής καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, ώστε να διευκολυνθούν στις εισπράξεις εσόδων. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που πελάτες διατηρούν λογαριασμούς μεγαλύτερους από κάποιο «χ» ποσό, διαθέτουν χωρίς χρέωση τα συγκεκριμένα «μηχανάκια», τα οποία όμως, μπορεί ακόμη και να νοικιάσουν ενδιαφερόμενοι από την αγορά, για μικρά ποσά (σ.σ 60 ευρώ).

Τα POS αποτελούν μια κάποια λύση, αλλά και αυτά υπάρχουν ώρες που "κολλάνε", λόγω της μεγάλης κίνησης στα δίκτυα.

Βεβαίως, για τις επιχειρήσεις μέγα θέμα είναι η απελευθέρωση των κινήσεων κεφαλαίων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, κάτι που δε θα συμβεί εάν δεν ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες.

Για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τον κόσμο της αγοράς, η τραπεζική αργία, είναι το τελειωτικό χτύπημα στη πεντάχρονη δοκιμασία της κρίσης και ύφεσης. Επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, προαπαιτεί άνοιγμα των τραπεζών και σταδιακή επανέναρξη των τραπεζικών λειτουργιών και υπηρεσιών.