Skip to main content

«Πόθεν έσχες» στα κεφάλαια που δραπέτευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού

Τους Έλληνες που κατά τη διάρκεια του 2010 μετέφεραν από τις ελληνικές τράπεζες σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής καταθέσεις άνω

Τους Έλληνες που κατά τη διάρκεια του 2010 μετέφεραν από τις ελληνικές τράπεζες σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής καταθέσεις άνω των 29 δισ. ευρώ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομ. Σπινέλλης  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τα στοιχεία των πολιτών που με εμβάσματα μετέφεραν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Εφόσον διαπιστωθεί αναντιστοιχία στα δηλούμενα εισόδημα στη φορολογική δήλωση και στις καταθέσεις τους θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να δώσουν εξηγήσεις.

Μάλιστα εφόσον δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι τα κεφάλαια προήλθαν από νομίμως κτηθέντα εισοδήματα ή έσοδα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως και 45% για τα συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα θεωρηθούν ως εισοδήματα από αφανείς πηγές. Ο κ. Σπινέλλης διευκρίνισε ότι ο στόχος των ενεργειών αυτών δεν είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν στο εξωτερικό χρήματα τα οποία είχαν δηλώσει ήδη στην Εφορία αλλά όσοι εμφανίζουν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, π.χ. 10.000 ευρώ, και βάσει των εμβασμάτων εμφανίζονται να έχουν διακινήσει καταθέσεις άνω των 50.000 ή των 100.000 ευρώ.