Skip to main content

Πού αποδίδουν οι Έλληνες τη φοροδιαφυγή

Ρέπουν προς φοροδιαφυγή οι Έλληνες αν και τη θεωρούν ανήθικη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας για τη φοροδιαφυγή, που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και
Περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι όσοι φοροδιαφεύγουν το πράττουν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους από τις
φοροελεγκτικές αρχές. Παράλληλα ένας στους οκτώ φορολογούμενους
παραδέχεται ότι έχει στο παρελθόν επιχειρήσει να αποκρύψει τα πραγματικά του εισοδήματα από την εφορία. Αυτά είναι δυο τα βασικά συμπεράσματα της
πρωτότυπης «Μελέτης για τη Φοροδιαφυγή» που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα για τη μελέτη εκπονήθηκε σε δείγμα 747 ατόμων άνω των 18 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 20-30 Ιανουαρίου 2010.

«Η μελέτη αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο στην προσπάθεια που πρέπει να
καταβάλει η ελληνική κοινωνία για να καταπολεμήσει το νοσηρό φαινόμενο της φοροδιαφυγής το οποίο ενδημεί στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Πελοπίδας Καλλίρης.

«Οι φορολογούμενοι με τις απαντήσεις τους αναδεικνύουν ως έναν από τους σοβαρότερους λόγους για τη φοροδιαφυγή την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Θετικό είναι παράλληλα το υπόβαθρο στην κοινωνία για μια σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό θεωρούν ότι η απόκρυψη των πραγματικών εισοδημάτων ισοδυναμεί με κλοπή και αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά».

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι :

-Οι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 80,2%) εκτιμούν ότι οι φορολογούμενοι που φοροδιαφεύγουν το πραγματοποιούν, επειδή «υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους» από τις φοροελεγκτικές αρχές που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

-Το 17,9% είναι διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο της απόκρυψης των εισοδημάτων του, αν γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπισθεί από τις φορολογικές αρχές.

-Το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «αν θελήσει να αποκρύψει τα εισοδήματά του από την εφορία, μπορεί να το πραγματοποιήσει».

-Το 12,2% παραδέχεται ότι έχει επιχειρήσει να εξαπατήσει την εφορία αναφορικά με τα πραγματικά του εισοδήματα.

-Οι 8 στους 10 θεωρούν ότι είναι ηθική τους υποχρέωση να δηλώνουν τα
πραγματικά τους εισοδήματα.

-Οι νέοι και το δυναμικό ηλικιακά τμήμα του ενεργού πληθυσμού δηλώνουν
περισσότερο πρόθυμοι να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους.

- Ένας στους 2 πολίτες θεωρούν ότι σε ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μια λογική αντίδραση.

- Οι άνδρες πιστεύουν ότι μπορούν να φοροδιαφύγουν εάν το επιθυμήσουν, σε κάπως μεγαλύτερο ποσοστό από ότι το πιστεύουν οι γυναίκες.

- Οι ερωτηθέντες ηλικίας 18 - 29 ετών πιστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, εάν το θελήσουν.

- Όσο χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να δήλωσαν ότι δε θα μπορούσαν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία.

-Σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση δήλωσαν ότι βρίσκονται οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να δήλωσαν ότι δε μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα από την Εφορία.

-Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει η ιδέα της απόκρυψης εισοδημάτων από την εφορία.

- Σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση δήλωσαν ότι βρίσκονται οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να συμφωνούν ότι τους αρέσει η ιδέα της απόκρυψης εισοδημάτων από την εφορία.

-Το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η απόκρυψη εισοδημάτων από την Εφορία είναι τόσο σοβαρή όσο και η κλοπή

- Το 44% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η απόκρυψη εισοδημάτων από την Εφορία είναι πράξη τόσο σοβαρή, όσο και η διακίνηση ναρκωτικών.

Α) Οι γυναίκες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση κάπως περισσότερο από ότι οι άνδρες
Β) Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή είναι πράξη τόσο σοβαρή όσο η διακίνηση ναρκωτικών.
Γ) Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση συμφώνησαν ότι η απόκρυψη εισοδημάτων είναι τόσο σοβαρή πράξη όσο και η διακίνηση ναρκωτικών.

- Το 61% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η απόκρυψη εισοδημάτων από την Εφορία είναι πράξη τόσο σοβαρή όσο και η ακάλυπτη επιταγή

Α) Οι γυναίκες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση κάπως περισσότερο από ότι οι άνδρες.
Β) Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή είναι πράξη τόσο σοβαρή όσο η ακάλυπτη επιταγή.
Γ) Όσο χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες, τόσο εντονότερα συμφωνούν με αυτή την δήλωση.
Δ) Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση συμφώνησαν ότι η απόκρυψη εισοδημάτων είναι τόσο σοβαρή πράξη όσο και η ακάλυπτη επιταγή.

- Το 66% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η απόκρυψη εισοδημάτων από την Εφορία είναι πράξη τόσο σοβαρή, όσο και η δωροδοκία.

Α)Οι γυναίκες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση κάπως περισσότερο από ότι οι άνδρες.
Β)Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή είναι πράξη τόσο σοβαρή όσο η δωροδοκία.
Γ)Όσο χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες, τόσο εντονότερα συμφωνούν με αυτή την δήλωση.
Δ)Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση συμφώνησαν ότι η απόκρυψη εισοδημάτων είναι τόσο σοβαρή πράξη όσο και η δωροδοκία.

- Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δε θα έπαιρναν το ρίσκο να εξαπατήσουν εφορία προσπαθώντας να πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Α) 1 στους 5 ερωτηθέντες σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση θα ήταν ευχαριστημένοι να πάρουν το ρίσκο εξαπάτησης της εφορίας, ακόμη και με τον κίνδυνο ελέγχου.
Β) Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ή μέτρια πιθανότητα να ελέγξει η εφορία τα δηλωθέντα οικονομικά στοιχεία τους.
Γ) Οι γυναίκες το θεωρούν πιο πιθανό από ότι ο άνδρες.

-Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των ερωτηθέντων, τόσο πιο πιθανό θεωρούν το ενδεχόμενο να τους ελέγξει η εφορία.

-Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες σε πολύ άνετη οικονομική κατάσταση πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ή μέτρια πιθανότητα να ελέγξει η εφορία τα δηλωθέντα οικονομικά στοιχεία τους.

- Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι φοροδιαφεύγουν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους.

Α) Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση περισσότερο από τους
υπόλοιπους.
Β) 8 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν έχουν προσπαθήσει να εξαπατήσουν την Εφορία σχετικά με τα εισοδήματά τους και τους οφειλόμενους φόρους.

- Περισσότεροι από τους 8 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν πως θεωρούν ότι έχουν ηθική υποχρέωση να δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα και να πληρώνουν όλους τους φόρους τους.
Α) Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των ερωτηθέντων, τόσο πιο πιθανό είναι να πιστεύουν ότι είναι ηθικά υποχρεωμένοι να είναι ειλικρινείς απέναντι στην Εφορία.
Β) Σε όσο καλύτερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι να απάντησαν ότι είναι ηθικά υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς απέναντι στην Εφορία.

-Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες διαφωνούν ότι η διαφθορά του κράτους δικαιολογεί την φοροδιαφυγή.

-6 στους 10 ερωτηθέντες μέσης εκπαίδευσης δε συμφωνούν ότι σε ένα κράτος με έντονη διαφθορά είναι καλύτερα να φοροδιαφεύγει κάποιος.

-Οι ερωτηθέντες σε πολύ άνετη και πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση συμφωνούν περισσότερο από τους υπόλοιπους ότι η κρατική διαφθορά μπορεί να δικαιολογήσει τη φοροδιαφυγή.