Skip to main content

ΠΟΥ: Αποτυχία αν οι πλούσιες χώρες δεν αυξήσουν τις δωρεές εμβολίων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων που διαθέτουν σε φτωχότερες χώρες.

Οι πλούσιες χώρες χρειάζεται να δώσουν περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 και να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στο να καταστήσουν δόσεις τους άμεσα διαθέσιμες ώστε να μπορέσει να καλυφθεί κενό 200 εκατομμυρίων δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 που διαθέτουν σε φτωχότερες χώρες αντί να τις διαθέσουν σε λιγότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους, όπως τα παιδιά. Αυτές έχουν μέχρι στιγμής δωρίσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Ωστόσο ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε σήμερα ότι μόνον ένα μικρό μέρος από αυτές τις δόσεις θα είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού λοιμώξεων στην πανδημία παγκοσμίως του νέου κορωνοϊού.

«Θα χρειαστούμε τις διπλάσιες και αυτές θα πρέπει να προωθηθούν», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο μέγεθος των δωρεών που έχουν κάνει οι πλούσιες χώρες μέχρι στιγμής καθώς οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων κρατών στον κόσμο συναντώνται στην Οξφόρδη.

«Θα οδηγηθούμε σε αποτυχία αν δεν εξασφαλίσουμε γρήγορα δόσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Έιλγουορντ εξήρε το σχέδιο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη για τη γρήγορη διανομή 25 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 και ενθάρρυνε και τις άλλες πλούσιες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ υπολόγισε ότι οι διαταραχές στις ινδικές εξαγωγές εμβολίων και οι καθυστερήσεις στη λήψη άλλων εμβολίων έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού περίπου 200 εκατομμυρίων δόσεων στον μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Το Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας εξέτρεψε προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca στην εσωτερική αγορά εν μέσω ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα και αναμένεται να άρει αυτούς τους περιορισμούς το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν αναμένεται να διατεθούν κι άλλα σκευάσματα που προορίζονται για τον COVAX.

«Όλα αυτά θα φτάσουν την ίδια ώρα», σημείωσε ο Έιλγουορντ.