Skip to main content

ΠΟΥ: Επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην Αφρική

«Όσο υπάρχει κρούσμα ​​της πολιομυελίτιδας οπουδήποτε στον κόσμο, όλες οι χώρες παραμένουν σε κίνδυνο εισαγωγής του ιού», δήλωσε ο Moeti.

Το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην ήπειρο της Αφρικής εδώ και λίγα χρόνια έχει αναφερθεί στο αφρικανικό κράτος Μαλάουι. Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε σε ένα παιδί στην πόλη Λιλόνγκουε, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι προφανώς προήλθε από το Πακιστάν, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όσο υπάρχει κρούσμα της πολιομυελίτιδας οπουδήποτε στον κόσμο, όλες οι χώρες παραμένουν σε κίνδυνο εισαγωγής του ιού», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Matshidiso Moeti. Ο οργανισμός θα υποστηρίξει τις τοπικές υγειονομικές αρχές στη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής για να διασφαλίσει ότι το κρούσμα θα παραμείνει απομονωμένο και δεν θα εξαπλωθεί, είπε, αναφέρει το Radio Free Europe.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο. Εκτός από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όλες οι χώρες του κόσμου έχουν νικήσει τους ιούς της πολιομυελίτιδας με εμβολιασμό. Στην Αφρική, το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε στη Νιγηρία το 2016.

Πηγή: ΕΡΤ, Kurir.rs/Beta