Skip to main content

Πού επενδύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για να συμμορφωθεί η Ρώμη

Αν η Ιταλία δεν συμμορφωθεί, όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς μεγαλύτερη δημοσιονομική εποπτεία και κυρώσεις απ' ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν.

Στις αγορές επενδύουν πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για να «συνέλθει» η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας και να ξανασκεφτεί τις επιπτώσεις που θα έχει η άρνηση της να συμμορφωθεί με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς μεγαλύτερη δημοσιονομική εποπτεία και κυρώσεις απ' ό,τι αρχικώς υπολογιζόταν.

Κι αυτό γιατί είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό της που δέχεται να κάνει η ιταλική κυβέρνηση είναι απίθανο να ικανοποιήσουν την Κομισιόν.

Όμως, επειδή προς το παρόν όλες οι παραπάνω «κυρώσεις» δείχνουν κάπως γενικοί και αφηρημένοι κι άρα δεν θα έκαναν τη Ρώμη να αλλάξει τα σχέδιά της, οι Βρυξέλλες πλέον ελπίζουν ότι η βίαιη αντίδραση από τις αγορές θα είναι ο μόνος μοχλός πίεσης που θα την αναγκάσει να σκεφτεί ξανά τη θέση της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται στην Κομισιόν, το 2019, καθώς η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί και η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη νομισματική σύσφιγξη, οι επενδυτές θα ανησυχήσουν ότι η κυβέρνηση θα πιέσει για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση για την τόνωση της οικονομίας. Αυτό θα οδηγήσει στην εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων και έτσι η κυβέρνηση θα υποκύψει.

Μένει βεβαίως να αποδειχθεί ότι όλα τα παραπάνω θα γίνουν και στην πράξη. Διότι ενίοτε η θεωρία απέχει πολύ και στοιχίζει ακόμα περισσότερο.