Skip to main content

ΠΟΥ Ευρώπης: Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έσωσαν μισό εκατομμύριο ζωές στην ΕΕ

Ο απολογισμός των θανάτων εμφανίζεται μειωμένος κατά 51% συγκριτικά με το σύνολο των εκτιμώμενων θανάτων που θα καταγράφονταν χωρίς τον εμβολιασμό.

Περίπου μισό εκατομμύριο ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Σε νέα του μελέτη, ο Οργανισμός εξετάζει δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω θα είχαν πεθάνει από Covid χωρίς τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι σώθηκαν χάρη στα εμβόλια και ο απολογισμός των θανάτων εμφανίζεται μειωμένος κατά 51% συγκριτικά με το σύνολο των εκτιμώμενων θανάτων που θα καταγράφονταν χωρίς τον εμβολιασμό.

Σε χώρες όπως η Σκωτία, όπου η διάθεση των εμβολίων ξεκίνησε νωρίς και τα επίπεδα εμβολιασμού είναι υψηλά, το ποσοστό των ζωών που σώθηκαν είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η Μπάρμπαρα Ντάραντ από το Ηνωμένο Βασίλειο, εμβολιάστηκε κατά της Covid. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, είναι πολύ πιθανό ότι αυτό της έσωσε τη ζωή.

«Είχα μόνο ένα απλό κρύωμα και αοσμία για δύο εβδομάδες. Είμαι αρκετά σίγουρη ότι ο διπλός εμβολιασμός με γλίτωσε από το να νοσήσω πολύ βαρύτερα», αναφέρει η ίδια.

Τέλος, ο ΠΟΥ Ευρώπης επισημαίνει εκ νέου ότι τα εμβόλια κατά της Covid είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και σώζουν ζωές.