Skip to main content

ΠΟΥ: Η αναλογία κινδύνου/οφέλους γέρνει υπέρ της χρήσης του εμβολίου AstraZeneca

Αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε πως τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασθέντων.

Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εξηγώντας ότι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ αυτού του εμβολίου και ορισμένων σπάνιων τύπων θρομβοεμβολών, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό».

«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λέγοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε.

Λίγο νωρίτερα ο EMA υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογραμμίζεται.