Skip to main content

ΠΟΥ: Η Κίνα να συνεργαστεί παραπάνω στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία με την Κίνα για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η Κίνα πρέπει «να συνεργασθεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν στην πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στην Γενεύ, ζητώντας ειδικότερα πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία, πρόσβαση η οποία μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκής.

Θυμίζεται πως, προτού δοθεί στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο η έκθεση με τα τελικά συμπεράσματα από έρευνα κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, έγγραφο που διέρρευσε φέρεται να επέρριπτε ευθύνες στην Κίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το έγγραφο-καταπέλτης προέρχεται από τον ΠΟΥ και αναφέρει ότι το Πεκίνο δεν κατέβαλε σημαντική προσπάθεια ώστε να εντοπίσει την αιτία γέννησης της νόσου.

Σε αυτή την έκθεση, δύο δελίδων, για την προέλευση του κορωνοϊού, επισημαίνεται ότι δεν διενεργήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες στην Ουχάν.