Skip to main content

Πού είναι η ειρήνη που θα έφερνε η Συμφωνία των Πρεσπών;

Kανείς τους δεν έκανε τον κόπο να μας εξηγήσει ποια ένοπλη κατάσταση εννοούν, στην οποία θα εμπλεκόταν τα Σκόπια και την απομάκρυνε η Συμφωνία

Φαίνεται πως τα κυβερνητικά στελέχη παίρνουν στα σοβαρά τα ευνοϊκά σχόλια των αλλοδαπών προς τον κ. Α Τσίπρα, για την Συμφωνία των Πρεσπών, και μας τα παρουσιάζουν ως επιβράβευση επιτυχούς διαπραγμάτευσης.

Δεν σκέπτονται προφανώς ότι αυτά τα σχόλια προέρχονται από την ικανοποίησή τους, ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας ανταποκρίθηκε στις επιθυμίες τους να τελειώσει όπως-όπως το Σκοπιανό ζήτημα, για να αποκλείσουν την Ρωσία από την περιοχή. Και τα εύγε προς τον κ. Τσίπρα, μάλλον αποτελούν τα επίχειρα της πράξης του.

Ως προς το μύθευμα, ότι θα ωφεληθεί η Ελλάδα από την ειρήνη που θα επέλθει στην περιοχή, κανείς τους δεν έκανε τον κόπο να μας εξηγήσει ποια ένοπλη κατάσταση εννοούν, στην οποία θα εμπλεκόταν τα Σκόπια και την απομάκρυνε η Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί άραγε αυτή η νεφελώδης αιτιολογία, χωρίς εξήγηση;

Δεν είναι δυνατόν να μη αντιλαμβάνονται βεβαίως, ότι η ένοπλη εμπλοκή των κατοίκων των Σκοπίων μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, είναι απλώς θέμα χρόνου. Στην πλέον απομακρυσμένη χρονικώς προοπτική, αυτό θα συμβεί μόλις αποκτήσουν οι Αλβανοί την πλειοψηφία στην χώρα.

Αλλά, εκείνο που δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνητικοί, είναι ότι οι παραχωρήσεις στον αντίπαλο, και εννοώ των Σλάβων προς τους Αλβανούς -και φυσικά των Ελλήνων ιδία προς τους Τούρκους, αλλά και προς όλους- δεν μετριάζει τις απαιτήσεις τους, αλλ’ αντιθέτως αυξάνει την απληστία τους. Και απαιτούν ολονέν και περισσότερα.

Προ ημερών, οι Αρχές των Σκοπίων αποφάσισαν να σταματήσουν την κατασκευή του μιναρέ στο τζαμί Αλή Πασά στην Αχρίδα, όταν αρμόδια Επιτροπή επιθεώρησε τα έργα στο τζαμί και εντόπισε μια σειρά παρατυπιών και αποκλίσεων από την έγκριση της διατήρησης του τζαμιού. Πρόκειται για ένα κτίριο από τα τέλη του 15ου και πρόκειται να γίνει αποκατάστασή του. Όμως οι μουσουλμάνοι πρόσθεσαν ένα μιναρέ ύψους 32 μέτρων.

Στο αίτημα της κυβέρνησης να κατεδαφιστεί ο μιναρές ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στα Σκόπια, εξαπέλυσε άμεσες απειλές προς την κυβέρνηση, ότι αν εντός 10 ημερών δεν αλλάξει απόφαση η κυβέρνηση, παραμονές της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή νέου προέδρου θα ενημερώσουν στα 700 τζαμιά στη χώρα, όλους τους πιστούς μουσουλμάνους για την αδιάφορη στάση του κράτους.

Προχθές δε, ο ίδιος επικεφαλής των μουσουλμάνων, προέβη σε απίστευτο χαρακτηρισμό για τους Σλάβους των Σκοπίων, ότι πρόκειται για "άγριο λαό" και "ανθρώπους χωρίς ταυτότητα". Επενέβη ο εισαγγελεύς, επειδή πρόκειται για έκφραση ρατσιστικού μίσους, αλλά είναι βέβαιον ότι η υπόθεση θα μπει στο αρχείο.

Αναφέρθηκα μόνον σ’ αυτό το πρόσφατο περιστατικό, το οποίο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά χαρακτηριστικό του τρόπου σκέψης και δράσης των Αλβανών των Σκοπίων, οι οποίοι κρατούν σε ομηρία την κυβέρνηση, επειδή άνευ αυτών δεν μπορεί να σχηματιστεί. Οι δε Αλβανοί, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να συγκυβερνήσουν με τους μακεδονίζοντες της αντιπολίτευσης, όπως το έπραξαν και με τον Γκρούφσκι.

Συμφώνως προς το σκοπιανό Σύνταγμα, πρέπει απαραιτήτως να συμμετέχει αλβανικό κόμμα στην κυβέρνηση, ακόμη και αν το σλαβικό κατέχει την πλειοψηφία των εδρών. Έτσι, οι Αλβανοί μπορούν να εκβιάζουν την κυβέρνηση και να επιτυγχάνουν οι εκβιασμοί τους.

Επανερχόμενος στην "ειρήνη" που επέτυχαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσίπρας, προσθέτω ότι το κίνητρο των συγχαρητηρίων των Δυτικών, καταδεικνύεται και από την προειδοποίηση των ανώτερων αξιωματούχων Πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως ο διευθυντής του FBI, Κρις Γουάι και η διευθύντρια της CIA Γκίνα Χάσπελ, ότι: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα παραμείνει ευάλωτη στη βία, αλλά, σε χαμηλό επίπεδο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση σε όλο το 2019.

» Η Ρωσία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τις εθνοτικές εντάσεις στην περιοχή και επίσης να επωφεληθεί από την υψηλή διαφθορά που μαστίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία-ΝΑΤΟ».