Skip to main content

Τι δείχνει το Facebook για τα στέκια της Θεσσαλονίκης (χάρτης)

Πού και πότε κάνουν check in οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων των χρηστών του Facebook τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Τα μπαρ στα Λαδάδικα και στην περιοχή της Βαλαωρίτου κατά κύριο λόγο, αλλά και οι ταβέρνες στην πλατεία Άθωνος και στο Μπιτ Παζάρ, τα καφέ-μπαρ στην Καρόλου Ντηλ, στη Λεωφόρο Νίκης και στην Αριστοτέλους (ύψος Μητροπόλεως), καθώς και τα κέντρα διασκέδασης απέναντι από το λιμάνι αποτελούν τα σημεία όπου πραγματοποιούνται τα περισσότερα check-in στη Θεσσαλονίκη – ως επί το πλείστον τις βραδινές ώρες.

Το παραπάνω προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων των χρηστών του Facebook (σσ: πρόκειται απλά για τον αριθμό των σχετικών αναρτήσεων, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία) που πραγματοποιεί τα τελευταία 4-5 χρόνια το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το ΙΜΕΤ διαθέτει πλέον έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, που αφορά καθημερινά check-in σε σχεδόν 3.000 τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης. Από την ανάλυσή τους προκύπτουν συμπεράσματα σχετικά με το πού κυκλοφορούν κυρίως οι κάτοικοι της πόλης, ποιες ώρες της ημέρας και τι είδους δραστηριότητες προτιμούν.

Με κόκκινο οι δηλώσεις παρουσίας στο Facebook. Με μπλε οι τοποθεσίες αποβίβασης επιβατών από ταξί της Taxiway


Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, το peak των δηλώσεων παρουσίας παρατηρείται στις 10 το βράδυ του Σαββάτου και αφορά κατά κύριο λόγο check-in σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ η κινητικότητα των χρηστών του Facebook παραμένει έντονη μέχρι τις 3-4 τα ξημερώματα της Κυριακής. Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις παρουσίας στα μπαρ της πόλης κινούνται σε χαμηλά επίπεδα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και ακολουθούν ανοδική τάση το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου. Στα καφέ παρατηρείται μια ικανοποιητική κινητικότητα η οποία παραμένει σχετικά σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε ό,τι αφορά τα κέντρα διασκέδασης, τα check-in είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πέντε ημέρες, με εξαίρεση τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής, όταν εκτοξεύονται.

Ενδεικτικά είναι τα εξής στοιχεία: Στη μία τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και 920 check-in σε μπαρ της πόλης, στις 10 το βράδυ του Σαββάτου έως και 300 check-ins σε εστιατόρια και ταβέρνες. Παράλληλα έχουν παρατηρηθεί έως και 50 check-in το λεπτό σε 136 μπαρ κατά τις ώρες αιχμής.

Επιπλέον, το ΙΜΕΤ, στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει με την εταιρεία ταξί Taxi Way, διαθέτει πλήθος δεδομένων σχετικά με το πού πηγαίνουν οι επιβάτες. Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη (με μπλε χρώμα), ο μεγαλύτερος όγκος χρηστών ταξί αποβιβάζεται τις βραδινές ώρες στην Εγνατία (μεταξύ Βενιζέλου και Δραγούμη), στην Τσιμισκή (κυρίως στο ύψος των Λαδάδικων), στις αρχές της Μητροπόλεως, στη Βενιζέλου και στη Λεωφόρο Νίκης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Δρ. Josep Maria Salanova Grau, ερευνητής γ’ βαθμίδας στο ΙΜΕΤ, υπεύθυνος του εργαστηρίου «Συλλογή – διαχείριση δεδομένων / Διαμόρφωση αλγορίθμων και χρήση πακέτων σχεδιασμού των μεταφορών». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 9ης συνάντησης «Digital Analytics Meetup», με θέμα τις «έξυπνες πόλεις», που φιλοξενήθηκε στον χώρο του ΟΚ!Thess.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας σελίδα Facebook Casper at Verykoko