Skip to main content

Πού μπορείτε να ανακυκλώνετε τηγανέλαια στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

«Φέρτε μας τα μαγειρικά σας έλαια», προτρέπει η ΕΥΑΘ, που ανακυκλώνει τηγανέλαια σε πέντε «πράσινα» σημεία στη Θεσσαλονίκη για την παραγωγή βιοντίζελ

Ανταπόκριση στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους πολίτες - καταναλωτές της έχει βρει το πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού που υλοποιεί η εταιρεία από την περασμένη άνοιξη.

Στο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης η ΕΥΑΘ είχε ανακοινώσει πέντε «πράσινα» σημεία για την ανακύκλωση βρώσιμου χρησιμοποιημένου λαδιού σε εγκαταστάσεις της καλώντας, εκτός από τους εργαζόμενους, και τους απλούς πολίτες που κάνουν τη βόλτα τους στη Νέα Παραλία, επισκέπτονται το Μουσείο Ύδρευσης ή πηγαίνουν για τα ψώνια τους στην Τσιμισκή.

«Κάθε χρόνο δαπανά η εταιρεία μας χιλιάδες ευρώ για αποφράξεις δικτύων και αντλιοστασίων αποχέτευσης από χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια, που τα ρίχνουμε ασυλλόγιστα σε νεροχύτες και τουαλέτες. Πέραν αυτών, όμως, μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον είναι και τα λάδια που χύνονται εκτός δικτύου αποχέτευσης και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντά μας», επισημαίνει ο Διευθυντής Εγκαταστάσεων και Δικτύων Αποχέτευσης, Χρήστος Τραγανός.

Σημειωτέον ότι όλα τα μαγειρικά λάδια ανακυκλώνονται (σπορέλαιο, πυρηνέλαιο κ.λπ.).

Η απόρριψή τους στους κάδους της ΕΥΑΘ γίνεται μαζί με τη συσκευασία στην οποία έχουν συλλεχθεί, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα εξής πέντε σημεία:

1. στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ, Εγνατία 127 (Καμάρα).

2. στα γραφεία στην Τσιμισκή 98 (Διαγώνιος).

3. στο υποκατάστημα της ΕΥΑΘ στο Βαρδάρι, 26ης Οκτωβρίου 26, απέναντι από τα δικαστήρια.

4. στο Μουσείο Ύδρευσης, 26ης Οκτωβρίου 19, δίπλα στο ΦΙΞ.

5. στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Παραλία δίπλα στο πρώην «Interni» - "Maison", Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 6.

«Οι εργαζόμενοι, με αυτήν την πρωτοβουλία μας, δίνουμε το "πράσινο" παράδειγμα καλώντας τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Εμείς από την πλευρά μας, σε συνεργασία με την εταιρεία 'Revive', αναλαμβάνουμε να παραδίδουμε τα λάδια για ανακύκλωση και συγκεκριμένα για την παραγωγή βιοντίζελ, ένα εναλλακτικό καύσιμο, φιλικό στο περιβάλλον. Φέρτε μας λοιπόν τα λάδια σας να τα ανακυκλώσουμε», καλεί τους Θεσσαλονικείς ο κ. Τραγανός.