Skip to main content

ΠΟΥ: Περισσότεροι από 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό, αποκαλύπτει ο ΠΟΥ.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

"Τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό, με τις συγκεντρώσεις να σημειώνουν μείωση σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής", αποκαλύπτει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

"Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων", επισημαίνει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός παραμένει ο ίδιος μετά τη δημοσίευση της προηγούμενης έκθεσης του ΠΟΥ για το ίδιο θέμα πριν από δύο χρόνια, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Η μόλυνση του αέρα μας απειλεί όλους, αλλά πιο πολύ τους πιο φτωχούς και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους", σημειώνει στην ανακοίνωση του ΠΟΥ ο γενικός διευθυντής του Δρ Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- αναπνέουν καθημερινά φονικές αναθυμιάσεις από φούρνους και ρυπογόνα καύσιμα μέσα στο σπίτι τους", πρόσθεσε.