Skip to main content

Πού συμφωνούν ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat και ... S&P

Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνει για μια ακόμη φορά η ελληνική οικονομία...

Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνει για μια ακόμη η ελληνική οικονομία, μετά τη διαρροή της είδησης που θέλει το συνολικό έλλειμμα της, πέρυσι, να διαμορφώθηκε στο 10%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συμπέρασμα αυτό κατατείνουν από κοινού, τόσο η Eurostat, δηλαδή η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία,
όσο και η ΕΛΣΤΑΤ(Ελληνική Στατιστική Αρχή), γεγονός το οποίο ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι "η φήμη έχει βάση".

Προς το παρόν, από το υπουργείο Οικονομικών αρνούνται να σχολιάσουν την είδηση, εκτιμώντας ότι είναι πρόωρο κάτι τέτοιο. Ωστόσο, κοινή είναι η αίσθηση ότι «τα πράγματα όντως κάπως έτσι έχουν». Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης οικονομικής - δημοσιονομικής πολιτικής. Γιατί, αν μετά από έναν χρόνο σκληρής λιτότητας, με απίστευτες περικοπές, το έλλειμμα εξακολούθησε να κυμαίνεται κοντά στο 10%, τότε ο στόχος, κάποια στιγμή στο μέλλον, να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο απομακρύνεται, αλλά αποδεικνύεται ουτοπικός.

Και σε κάθε περίπτωση δικαιώνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι «δεν καταλήγει πουθενά, η όλη προσπάθεια, όσο μεγάλη κι αν είναι". Άλλωστε, όπως σημειώνεται με νόημα, "αυτό το μήνυμα στέλνει με την αιτιολογική έκθεση της νέας υποβάθμισης και η S&P». Γι αυτό και η εσωτερική αντιπολίτευση στον κ.Παπακωνσταντίνου αυξάνει ολοένα και περισσότερο.